нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Twitter разследва свой алгоритъм заради расови проблеми

Getty Images

Социалната мрежа Twitter е започнала разследване на алгоритъма си за изрязване на снимки, за да установи защо понякога предпочита бели пред черни лица, предаде CNBC.

При тестовете на инструмента не са били открити доказателства за расова или полова пристрастност, но от екипа признаха, че трябва да се направят още анализи.

Тази стъпка от платформата предприемат, след като тъмнокожи потребители забелязаха, че техните лица е по-малко вероятно да се показват при визуализации на изображения на мобилните им устройства. Гласност на проблема бе дадена от мениджър от университета във Ванкувър, който забелязал, че главата на черния му колега непрекъснато изчезва по време на разговор в приложението за видео конференции Zoom.

Последваха още няколко експеримента на аудиторията на социалната мрежа. Един от тях беше, че снимка на костюмиран бял мъж е предпочитана пред същата на тъмнокож, според друг – лицето на лидера на републиканското мнозинство в Сената на САЩ, Мич Макконъл, е предпочитано пред това на бившия американски президент Барак Обама.

още от Технологии