нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Twitter се оплете в решенията си за споделянето на статия за семейство Байдън

Getty Images

Twitter се оплете в решенията си относно публикациите на материал от американското издание New York Post за имейли и други данни, за които се предполага, че са открити в лаптоп на Хънтър Байдън, сина на номинирания за президент Джо Байдън.

Първоначално социалната мрежа взе безпрецедентното решение да блокира новината, тъй като се предполага, че нарушава „политиката за хакнатите материали“. Това бе възприето като „неприемливо“ от главния изпълнителен директор Джак Дорси, който предложи да бъдат поставяни специални символи вместо публикациите изцяло да бъдат заличавани, предаде CNBC.

Така мярката бе отменена и потребителите могат да споделят свободно статията. Това направиха редица републиканци. „Вече може да споделите историята, която Голямата четворка не искаше да виждате“, гласеше пост на представителя от щата Аризона Пол Госър.

Историята, в която се твърди, че Хънтър е организирал среща между директор от украинска енергийна фирма, за която е работил, и баща му във времето, в което Джо Байдън все още е бил вицепрезидент, предизвика съмнения от самото начало. Facebook също предприе действия за ограничаване на разпространението на информацията, но Twitter, изглежда, зае по-агресивна позиция и не само редуцира обхвата, но блокира и връзките, пише Tech Crunch. Това доведе до вълна от критики и оплаквания за цензура от страна на привърженици на Републиканската партия.

С реакция по темата се включи и настоящият държавен глава на САЩ, Доналд Тръмп, който се бори за преизбирането си за втори мандат. „Толкова ужасно, че Facebook и Twitter свалиха историята за имейлите, свързани със Сънливия Джо Байдън и неговия син Хънтър... Това е само началото за тях. Няма нищо по-лошо от корумпиран политик“, коментира той.

Виджая Гаде, директорът, отговорен за политиките на Twitter, заяви, че компанията е решила да направи промени в политиките си относно хакнати материали след потребителска обратна връзка. „Вече няма да премахваме хакнато съдържание, освен ако не бъде пряко споделено от хакери или действащи в сътрудничество с тях“, заяви тя.

По-рано тази седмица председателят на съдебната комисия в Сената на САЩ, Линдзи Греъм, и републиканските сенатори Тед Круз и Джош Хоули обявиха, че ще гласуват за изпращане на призовка до Джак Дорси, предаде „Ройтерс“.

още от Технологии