Затвори

Успешен полет на първия електрически самолет (видео)

Снимка: MagniX/ Facebook

Най-големият до момента самолет за пътнически превози, задвижван изцяло с електричество извърши успешно първи тестови полет. Производителите се надяват, че това ще е повратна точка в развитието на авиацията.

Демо версията е дело на инженерите на Magnix и Harbour Air, които просто оборудваха едномоторния модел Cessna Grand Caravan 208B с електрически двигател. Този самолет е един от най-често използваните за превоз на средни разстояния. С дължина от 11 метра той побира девет пътници. Специалистите са заменили двигателя му с вътрешно горене (ICE) с електрически двигател, създаден в Magnix, с капацитет 750 конски сили (560 киловата). Новият летателен апарат получи името eCaravan и успешно премина 30-минутен тестов полет.

 

 

Очевидци споделят, че самолетът издавал изненадващо малко шум, което, както знаем е едно от важните предимства на електродвигателите пред двигателите с вътрешно горене. Също така, електрическите самолети сами по себе си не замърсяват атмосферата (макар че, окончателната оценка за ползите от тях за планетата, ще е възможна при условие, че електричеството за зареждането им се генерира единствено по екологично чисти методи). Според експерти, електрическият самолет в експлоатация ще бъде с 80% по-евтин от традиционния си аналог. Това ще позволи на авиокомпаниите да намалят цените на билетите, както и да открият нови линии до по-къси и по тази причина не толкова популярни дестинации.

Вижте сега как полита eCaravan

още от Технологии