Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хонконг слага проследяващи гривни за карантина на всички новопристигащи

Снимка: Guliver / Getty images

Хонконг използва електронни гривни, за да следи хората, поставени под карантина с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, предава Си Ен Би Си.

Мярката бе идва на фона на решението на правителството от полунощ на 19 март да поставя под двуседмична карантина и медицинско наблюдение всички хора, влизащи в града.

Главният администратор на Хонконг Кери Лам заяви, че през последните две седмици в града са регистрирани 57 нови случая на заразени с коронавирус, като 50 от тях са хора, пристигнали от чужбина.

Самите електронни гривни са свързани с мобилно приложение, което помага за това да следи дали поставените под карантина хора напускат домовете си.

Деклан Чан, стилист и гражданин на Хонконг, се връща в града на 17 март с полет от Цюрих, и остава изненадан от новите мерки, които му се налага да следва, за да се върне вкъщи.

„Очаквах само да попълня въпросник. Не знаех, че вече има и гривни“, каза той в разговор по телефона с журналист на Си Ен Би Си.

Той е попълнил формуляр, в който на всички пътници се предлага да изберат между това да споделят местоположението си с правителството чрез приложения като WeChat и WhatsApp или да носят електронна гривна. По-късно обаче Чан е осъзнал, че първият вариант е отпаднал напълно и всички новопристинали в града са получили гривни.

От правителството на Хонконг поясниха, че разполагат с повече от 60 хил. гривни.

 

 

 

още по темата
още от Технологии