нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Viber се обяви против политика на WhatsApp

Shutterstock

Приложението за интернет комуникация Rakuten Viber изрази възмущение от последната актуализация на поверителността на WhatsApp, според която потребителите ще бъдат задължени да споделят телефонния си номер с друга платформа от едноименната корпорация, чиято собственост е WhatsApp – Facebook.

Потребителите трябва да се съгласят с новото условие в рамките на 30 дни, в противен случай няма да могат да използват акаунтите си.

С тази актуализация WhatsApp завършва асимилацията си с Facebook. Според Viber, тъй като Facebook и WhatsApp стават едно, потребителите на приложението за съобщения се монетизират в по-голяма степен от преди и това би трябвало да е тревожно за тези, които търсят поверителна комуникация.

Преди актуализацията от 4 януари условията на WhatsApp посочват следното:

- „Уважението към вашата поверителност е кодирано в нашето ДНК. Откакто стартирахме WhatsApp, се стремим да изградим нашите услуги, като следваме силни принципи за поверителност.“

- „Въпреки това, вашите WhatsApp съобщения няма да бъдат споделени във Facebook и виждани от друг. Всъщност Facebook няма да използва вашите WhatsApp съобщения за каквито и да било цели, освен за да ни помогне да осъществяваме и предоставяме нашите услуги.“

„Последната възмутителна актуализация в политиката за поверителност на WhatsApp принизи термина „поверителност“ до нулата. Актуализацията демонстрира не само колко маловажна е поверителността на потребителите за WhatsApp, но изглежда като нова демонстрация на неуважение към потребителите, която без съмнение ще продължи да се развива и в бъдеще“, смята Джамел Агауа, главният изпълнителен директор на Rakuten Viber.

От платформата въвеждат основни функции за гарантиране на защита на потребителските данни, сред които:

  • Криптиране от край до край по подразбиране (e2e encryption by default) за безплатни персонални чатове и обаждания, без да са необходими специални настройки.
  • Доставените съобщения не се съхраняват от Viber, а архивирането в облачни услуги е изключено по подразбиране: Потребителите, които биха искали да архивират своите чатове, могат да изберат да активират архивиране в облачни услуги, но Viber не запазва копия на съобщенията и обажданията на потребителите.
  • Поверителност на екрана: Viber предлага първокласна поверителност на екрана, позволявайки на потребителите да изпращат саморазрушаващи се съобщения в чата и цели чатове могат да бъдат скрити и достъпни само с помощта на ПИН код.
  • Данните на потребителите не се споделят с Facebook: Viber прекъсна всички бизнес връзки с Facebook през лятото на 2019 година. Информацията на потребителите не се споделя и няма да бъде споделяна с Facebook.

 

още от Технологии