Затвори

Vision - новата 3D гума на Michelin

Michelin

Снимка: Shutterstock

Френският производител на гуми Michelin създаде 3D гума, пише изданието Engadget. Наречена, Vision тя има иновативна пореста структура и няма нищо общо с представата ни за автомобилна гума - най-малкото, защото е  яркосиня на цвят. И макар новото изобретение на Michelin да не изглежда като обикновена черна гума, то е също толкова здраво. Освен това се отличава с уникален набор от съвременни екологични функции, много от които вече се използват в съществуващите гуми, но други са все още абстрактни идеи. 

Авангардната визия на Vision е доказателство за модерната концепцията, съчетаваща стари и нови идеи, Тя разкрива представата на Michelin за това, което в компанията наричат "устойчива мобилност". Цялата механична конструкция е достатъчно здрава, за да поддържа превозното средство, но все пак е достатъчно гъвкава, за да поеме тежестта и натоварването на автомобила. Няма нужда от помпане, няма опасност от спукване или изкривяване, твърди ръководителят на глобалните иновации в компанията, Тери Гетис.

Подобна технология Michelin вече използват в гумите си за голф колички или леки стрителни машини.

Интересното е, че самата гума е направена от каучукови съединения, произведени от органични, рециклируеми материали. Смолата, например, е направена от кори от цитрусови плодове, вместо от петрол. Използвана е също и меласа за създаването на синтетични еластомери. Други примери за алтернативни съставки в новата гума включват сено, хартия и метал. Тези компоненти ще бъдат въвеждани постепенно, вероятно в рамките на десетилетие, към традиционните материали при производството на гуми, посочва още Гетис. 

Освен че е направен от биоразградими материали, Vision е лесно регенерируема и може да предава диагностична информация към водача чрез бордовите сензори. Самата гума се прикрепя към автомобила чрез специален хъб.

"Визията на нашата концептуална гума Vision е предназначена да бъде привлекателна", каза Гетис. "Ние я считаме за красива като природата, от която е била вдъхновена."

Прототипът направи своя дебют миналата седмица в САЩ. Въпреки това скоро няма да ни се отдаде възможност да го видим в масово производство. Той е по-скоро демонстрация на характеристиките, които в крайна сметка ще залегнат в производството на бъдещите гуми за масовия пазар.

В концепцията на Michelin за бъдещето е и възможността да отидете на бензиностанция или в сервиз и да изберете нов шаблон и материал, който да се отпеча директно върху гумите на автомобила ви, в зависимост от пътя, който смятате да поемете - сняг или пясък. 

 

 

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 16.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 16.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67136
0.598315
CNY
10
2.5136
3.97836
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.75877
36.248
USD
1
1.58998
0.628939