Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вижте новия робот на "Форд" за доставки по домовете

366

Американската компания "Форд" разработи нов двукрак робот за доставки по домовете, който впечатли широката публика и дори шокира с движенията си, имитиращи тези на хората. 

Роботът се казва Диджит (Digit). "Форд" го създаде съвместно с компанията Agility Robotics с цел да прави автономни доставки по домовете в САЩ. Диджит се вози на самоуправляващ се автомобил. Когато колата спре на адреса за доставка, той се разгръща от багажната ѝ част, където се намира, изправяйки се на два крака, хваща правилния за адреса пакет от автомобила и извърявява пътя до вратата, където го оставя. Проектиран е да изглежда в движенията си възможно повече на човек и да ходи като такъв. 

Може да носи колети с тегло до 18 кг., да се изкачва и да слиза по стълби, да ходи нормално по неравен терен и дори да запази равновесие, ако се сблъска с нещо. Прави го със своите LiDAR сензори и няколко стерео камери, такива каквито използват много самоуправляващи се автомобили. Автономната кола на Джиджит безжично му доставя информация. Тази обмяна на информация му помага да използва най-добрия възможен път до вратата на къщата и да преодолява възникналите неочаквани препятствия, посочиха пред Business Insider участници в проекта. 

Вижте. 

още от Технологии
21
Събота
Септември