нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Windows 10 Enterprise - създаден за корпорации, подходящ за всеки бизнес

Кредит: Forscope

Безапелационно, Windows си остава най-използваната операционна система за настолни компютри и лаптопи в света, а от началото на 2019-та година Windows 10 е най-популярната версия. Официалното спиране на поддръжката на Windows 7 в началото на тази година ускори допълнително масовото преминаване на потребители и фирми към Windows 10 Home или Pro.

Освен тях обаче има още едно обещаващо предложение: Windows 10 Enterprise – издание, предназначено за клиенти с разширени изисквания за групов мениджмънт на устройства, виртуализация на приложения и среди, разгърнати сървърни и облачни услуги и високи стандарти за сигурност. Enterprise се предлага в два основни варианта: SAC (Semi-Annual Channel), предвиден за работа с най-новите функции, разработвани от Microsoft, чрез постоянно обновяваща се система; и LTSC (Long-Term Servicing Channel) за устройства и организации, за които системната стабилност е от важно, ако не и от критично значение.

Съществените предимства на Enterprise LTSC се състоят в нейната трайност и непроменяемост. Жизненият цикъл на LTSC е 10 години, ъпдейтите са рядко явление и то, единствено с цел сигурност и отстраняване на критични грешки. Основните функционалности на системата не се променят, а комерсиалните приложения на Microsoft (Cortana, Edge, Store, OneDrive и др.) поначало не са инсталирани поради несъвместимостта им с липсата на редовни ъпдейти. Респективно, това допринася и за повишаване на производителността на служителите поради ограничаването на възможностите за загуба на концентрация, в допълнение с вградените функции за управление и контрол на използваните програми и ресурси.

Функционалностите на Enterprise са подходящи за нуждите на всеки бизнес, но по дефиниция тази операционна система е създадена за корпорации и големи организации.  В този контекст Microsoft използва отделен канал за предоставянето им – Volume Channel. В рамките на EС Windows 10 Enterprise може да се придобие и чрез софтуерни брокери, благодарение на специфичното законодателство на Съюза, разрешаващо препродажбата на софтуер в защита на потребителя срещу корпоративния монопол на софтуерни гиганти. По този начин се осигуряват значително по-достъпни цени, така че дори малки предприятия могат да се възползват продукти от висок клас.

За България пионерът в предлагането на софтуер е фирма RA Software s.r.o., която развива бизнес под бранда Forscope и разполага с многогодишен опит в бранша и представителства в още 10 европейски държави. Екипът на Forscope предоставя разнообразни възможности за партньорство и персонализирани безплатни консултации, както и помощ при избора, инсталацията и поддръжката на продуктите от портфолиото на фирмата.

 

още от Технологии