Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Япония най-накрая се разделя с пейджърите

64

Снимка: Shutterstock

Десетилетия след като пейджинг технологията остаря и бе заменена от мобилните телефони, Япония най-накрая реши да прекъсне поддържането на пейджинг услугата, пише CNN.

Токио Телемесидж - единствената телекомуникационна компания, която все още поддържа тази услуга, заяви че ще прекрати предлагането на пейджъри през септември 2019 г. поради липса на търсене. Компанията съобщи, че броят на потребителите е паднал под 1500, въпреки че реално бе спряно производството на тези устройства още преди 20 години.

Пейджърът бе популярен в Япония и в останалия свят през 90-те години на миналия век. Това е лично радио устройство, което се използва за получаване на съобщения, когато някой ви търси. За да върнете съобщение трябва да намерите телефон и да се обадите.

В Япония пейджърите са популярни сред работещите в болнични заведения, тъй като устройствата не излъчват електромагнитни вълни. Допуска се, че една от причините, пейджърите да се използват още в “Страната на изгряващото слънце” се дължи и на застаряващото население на Япония, в която повече от 20% от жителите са над 65 години. 

Япония може да има репутация на високотехнологична страна, известна с електронни тоалетни и роботи, но някои технологии, макар и остарели, все още са популярни там, включително факс машините. Държавният министър на киберсигурността е може би най-показателният пример - миналия месец той призна пред репортери, че не използва компютър.

още по темата
още от Технологии
24
Петък
Май