нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

12 нови дестинации за винен и кулинарен туризъм

Проектът "Сподели България", съвместна инициатива на Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите, представиха днес министрите Николина Ангелкова и Румен Порожанов. Проектът включва разработване и популяризиране на 12 нови туристически дестинации за винен и кулинарен туризъм в България. Той обединява усилията на 50 общини и обхваща 100 туристически обекта.

При разработване на проекта избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12, като бройката не е самоцелна, те са толкова, колкото са месеците в годината, посочи министър Ангелкова. И уточни, че те включват както традиционните винени напитки и характерната кухня за региона, така и близо 50 общини и около 100 туристически обекта. Тя коментира още, че е важно виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната, защото са част от цялостното преживяване на туристите.

12-те винено-кулинарни дестинации, които представяме днес, не са окончателни, те са базата, върху която да дискутираме до завършване на окончателния проект, съобщи още министърът на туризма. Информацията ще бъде качена на официалния сайт на Министерството на туризма. Така всеки, който желае, ще може да се запознае с тях, да изпрати мнение или предложения в рамките на периода за обсъждането им.

Следващият етап на проекта ще е обсъждането на дестинациите с бранша. Подготвят се 6 кръгли маси в страната, на които дестинациите да бъдат представени детайлно пред местния бизнес, организациите и общините. Очакваме така да получим подробните становища на бизнеса и да допълним и надградим разработените от нас предложения, посочи министър Ангелкова. Тя допълни още, че се предвижда окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени в средата на 2018. След това те ще бъдат дигитализирани и качени на сайта на ведомството. Имаме идея в бъдеще да бъдат включени и в платформата „Аз обичам България“ (I love Bulgaria), която беше създадена миналата година и рекламира 100 национални туристически обекта, заяви министърът.

Инициативата „Сподели България“ може да бъде в помощ на развитието и популяризирането на така наречения бавен (слоу) туризъм, каза още министър Ангелкова. И поясни, че неговата концепция е свързана именно със запазване на традициите и културата, като се набляга на местната храна и на регионалните обичаи. По думите й те биха помогнали на туристите да се информират за характерните вина и храни в дадените райони.

Министър Порожанов пожела тези дестинации "от броя на месеците да достигнат до дните на месеца". Винените и културните дестинации са важни не само за туризма, но и за българските производители. Те ще дадат възможност на уникалните български вина да достигнат до повече потребители, включително чужденци. Земеделският министър подчерта още, че България е на осмо място в Европа по защитени продукти.

На презентацията присъстваха представители на туристическия и земеделския бизнес, на общините, които се очаква да участват активно в дискусия за довършване на проекта. Неговите инициатори се надяват той да достигне реализацията си през 2018 год. Така изработената концепция ще допринесе за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона.

още от Туризъм