Затвори

20 млн. евро за втори лифт на Банско

Shutterstock

“Имаме идеен проект, но не сме навлизали в детайли около евентуален строеж на втора кабинка. По предварителни разчети това би ни струвало около 20 млн. евро. В непрекъсната връзка сме с най-добрите производители на тези съоръжения и ако ни се разреши, веднага започваме конкретни преговори и реална работа”, каза Иван Обрейков, маркетинг директор на фирма “Юлен”, концесионер на ски зоната в Банско, цитиран от „24 часа”. Работен проект досега не е правен, защото, след като няма категорично разрешение, че може да се изгражда това съоръжение, е безмислено да се изработва такъв.

Вече има много по-модерни кабинкови линии и вероятно точно такава ще бъде купена и монтирана и в Банско. Проучва се възможността кабините да са 10-местни и да се движат с по-висока скорост. Капацитетът на линията би могъл да е около 3000 души на час. Така с двата кабинкови лифта за около 1 час до пистите ще се транспортират близо 6000 скиори

Концесионерът е готов за около година да я построи. През зимните месеци, когато Пирин е в сняг, ще се правят планове, изчисления, трасиране, а от май до есента ще се извършва реалното строителство на терен.

“Ако всички държавни институции, от които зависи разрешаването на инвестиционното намерение за изграждане на втора кабинкова линия, се задействат и ни се даде картбланш, ние сме готови за по-малко от година да я построим. Организирани сме, ще се стегнем и ще я направим максимално бързо, за да решим най-накрая проблема с дългите опашки пред единствената кабинка”, посочи Обрейков.

Вече осма година въпросът с изграждането на втори кабинков лифт се протака заради различни процедурни хватки, обжалвания и пречки, заложени в плана за управление на Национален парк “Пирин”. Сега се очаква промяна в действащия план, който не забранява изграждане на спортни съоръжения. За това настоява кметът на Банско Георги Икономов пред МОСВ. Категоричен е, че докато се приеме новият план за управление на НП “Пирин”, може да се промени старият и да се даде зелена светлина за изграждането на втората кабина. А новият план, който би трябвало да действа от 2014 г., още не е в сила и приемането му се бави заради съдебни дела.

Пред единствения лифт, който отвежда скиорите от Банско до пистите, в най-натовареното време от около 9 до 11 ч се вият огромни опашки и хората чакат по 2-3 часа, за да се качат и стигнат зоната.

Капацитетът на съществуващата кабинка е около 2200 души на час. Разстоянието, което изминава от начална станция до крайната станция на Бъндеришка поляна, е близо 7 км и се пътува около 22 минути при средна скорост от 6 метра в секунда при добро време. При вятър скоростта се намалява заради изисквания за безопасност.

В същото време средно дневно скиорите са поне 6-7 хиляди, като голяма част от тях пристигат на началната станция по едно и също време и струпването става огромно. “Хората си плащат карти, за да карат ски, а са принудени да губят часове в чакане на опашка. Увеличихме работното време, като в пикови дни лифтът започва работа в 7,30 ч, но и това не решава проблема, защото не може да принудим туристите да идват толкова рано и едва ли не да им правим график кой кога да идва. Все пак всеки сам избира кога да се качи до пистите”, допълни Обрейков.

Етикети
Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 16.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 16.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67136
0.598315
CNY
10
2.5136
3.97836
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.75877
36.248
USD
1
1.58998
0.628939