Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

650 000 българи планират зимна почивка в планината

139

Shutterstock

Над 650 хиляди българи планират да ходят на почивка в планина през тази зима, показват данни от проучване на изследователски център "Тренд" за нагласите на българите към предстоящия зимен туристически сезон сред 1007 души между 30 ноември и 6 декември по поръчка на "24 часа".

12 на сто или над 650 хиляди пълнолетни българи планират почивка в планината през тази зима, а 79 на сто - не, сочи изследването. Близо всеки десети (9 процента) декларира, че все още не е решил.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка тази зима, е липсата на финансови възможности (69 на сто), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус - тези с висше образование и живеещи в Столицата и областните центрове в по-малка степен изтъкват финансовия аргумент. 16 на сто от непланиращите почивка тази зима споделят, че не са ходили на почивка в планината повече от 10 години. Малко над една пета (23%) са тези, които не са ходили на почивка в планината повече от 20 години, като делът при хората над 60 години е осезаемо по-висок.

83% от българите, които планират почивка тази зима, декларират, че ще отидат на планина в България. Един на всеки десет (11%) от пълнолетните българи планира такава почивка в чужбина.

Банско е най-предпочитаната дестинация за зимен туризъм за над една трета (34 на сто) от българите планиращи почивка, следван от Боровец (17%) и Пампорово (12 на сто). В демографските разбивки, прави впечатление, че младите между 18 и 29 г. в най-голяма степен предпочитат Банско. Над половината от пълнолетните българи (54 на сто), оценяват като добри условията за зимен туризъм в България, а едва 3 процента - като лоши.

Водещият мотив за избор е цената на нощувките - 22 на сто, а курортът е определящ за избора при 13% от българите. Цената на нощувките е в най-малка степен фактор за живеещите в София.

Всеки десети споделя, че се ръководи в избора си от това да е "тихо и спокойно", като това се отчита в по-висока степен при по-възрастните групи, за сметка на по-младите.

Повече от една трета (37%) от пълнолетните българи споделят мнението, че през последните години България става по-добро място за зимен туризъм, а едва 2 процента са на противоположното мнение. Според 24 на сто няма промяна.

Малко над една четвърт - 26 на сто от българите, смятат, че са еднакво обслужвани и получават същото качество като чуждестранните туристи, докато по-голям дял (35 на сто) са тези, които са на противоположното мнение. Голям е делът (38%) на тези, които не могат да преценят.

Според проучването 12 на сто декларират, че практикуват зимни спортове. Те са най-популярни сред възрастовите групи между 18-29 г. и 30-39 г. Зимните спортове са разпространени най-вече сред живеещите в столицата, което може да бъде обяснено отново с доходите на живеещите в София, тъй като практикуването на зимни спортове изисква повече финансови средства. 81 на сто от практикуващите зимни спортове оценяват условията за зимни спортове в България като добри, а отново едва 3 на сто са тези, които ги смятат за лоши.

още от Туризъм
16
Неделя
Юни