Затвори

Без алкохолни турове в летните ни курорти тази година

Снимка: Getty Images

Прословутите алкохолни турове на групи по барове в летните ни курорти ще бъдат забранени тази година, а "Слънчев бряг" АД дори ще изготви съответните указания в тази връзка. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

По думите й, мерките, които ще се вземат за работата в закритите части на ресторантите, вероятно ще са аналогични на тези, които действат сега на терасите и откритите площи на заведенията. Днес или утре трябва да се финализират указанията за отварянето на дискотеки, нощни и пиано барове от 15 юни, уточни Ангелкова. 

Тя посочи, че всяка една предвидимост е от огромно значение за конкуретното предимство при преговорите, когато се говори за конкуренцията на  България с останалите държави по отношение на летния туризъм.

"Затова е важно да имаме примерна дата. Тук водещ критерий ще бъде епидемичната обстановка в страната, дали позволява това да се случи и мерките, които следва стриктно да се спазват", каза още министърът на туризма. 

В отговор на друг депутатски въпрос - кога се очаква да бъдат отворени границите с Румъния за пътувания и с цел туризъм, министър Ангелкова обясни, че до края на седмицата очаква отговор от северната ни съседка за това кога те ще имат готовност да отворят границите си.  

Относно намаляването на броя на спасителите по плажовете за това лято, гласувано с промени в Закона за здравето, министърът уточни, че това е правна възможност за концесионерите и наемателите.

"За нас здравето и живота на хората е на първо място. Ние няма как в закона да изброяваме какво очакваме на всеки един плаж и по кое време и затова сме го дали като правна възможност, а не като задължение", посочи още министър Ангелкова. 

Тя подчерта, че няма да се допуска да бъдат поставени в риск туристите и допълни, че ако се наложи да има по един спасител - например през юни, когато се очаква да има ниска заетост спрямо предходния период, или през септември, ще се направи организация, според която ще има задължително допълнителен спасител, който да може да реагира и евентуално при необходимост да замени колегата си. Предстои на страницата на ведомството да бъдат публикувани конкретни указания, съгласувани с БЧК, как да се изпълнява тази законова разпоредба. 

 

още по темата
още от Туризъм