Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цените на чадъри и шезлонги това лято - различни на всеки плаж

Снимка: Shutterstock

Цените на плажните принадлежности това лято ще се определят по индивидуален подход. Министерството на туризма приема предложенията на концесионерите и наемателите, като намалението трябва задължително да бъде не по-малко от 50 на сто. Концесионните такси ще бъдат пропорционално намалени спрямо предложената от концесионера отстъпка. Това стана ясно при срещата на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на туристическия бранш от Южното Черноморие.

"В момента имаме постъпили предложения и за по-големи намаления, включително и за безплатно ползване. Когато изтече срокът, ще информираме всички какви ще бъдат условията за ползването на плажните принадлежности", обяви министър Ангелкова.

По думите й, през този летен сезон ще има редица указания, които трябва да се спазват, за да се гарантира сигурността на туристите. В това число, за едно плажно място – чадър с два шезлонга, ще бъдат необходими 20 квадратни метра. За сравнение през 2019 г. за тях са отделяни по 16 кв. м.

"Увеличаването за изискването на квадратурата няма да се отрази на 50-процентовото съотношение свободна/заета зона, защото същите изисквания за дистанция ще важат и по отношение на свободната зона. За да можем да спазваме и изискванията и по отношение разполагането на маси в заведенията, също сме дали възможност за увеличение с 4% само за това лято", поясни министърът на туризма.

Оказва се, че страната ни е готова да започне летния сезон по-рано, стига да има такава възможност и то при стриктно спазване на мерките на здравните власти. По информация от летищата във Варна и в Бургас засега няма анулирани чартъри за българското Черноморие след 15 юни.

По разпореждане на премиера, всички ресорни министри обсъждат възможността за поетапно отваряне на границите с тези държави, с които имаме сходна епидемична обстановка и здравни мерки.

"Започнали сме разговори с нашите съседни страни – Румъния, Гърция, Северна Македония, Турция, както и с Германия, Чехия, Полша, Словакия, скандинавските страни и други. Основният принцип е да няма дискриминация, да има координарни единни действия и те да важат еднакво за гражданите от тези страни. Надявам се, особено, когато говорим за съседните страни, да имаме яснота и да стартираме с туристи, които с автомобилен транспорт да ни посетят", посочи министър Ангелкова.

 

още по темата
още от Туризъм