Затвори

Чадъри и шезлонги напълно безплатни на 17 плажа у нас

Снимка: Shutterstock

Нулеви цени за чадъри и шезлонги на 17 плажа това лято обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след работно посещение по Черноморието. Напълно безплатни ще са плажните принадлежности за Каваци-юг, Каваци-север, Елените, ММЦ Приморско, Царево-централен, Ахелой, Обзор-юг и др. При останалите, от общо 132 плажа със сключени договори, основните цени варират от 1 до 5 лв.

В Златни пясъци плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг - по 4 лв., Албена - по 1 ле, в Балчик - 1,5 лв., а в Созопол - между 3 и 5 лв.

Министър Ангелкова обърна внимание, че всички стопани на плажни ивици трябва да предложат поне 50-процентно намаление за плажните принадлежности. При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 хил. лв., а при повторно нарушение - 100 хил. лв. Единичната цена се определя съгласно договорите. Включили сме в закона като вариант за тези, които вече са платили концесионната такса, тя да бъде прехвърлена за следващата година. Договорите за наем трябваше да се платят през февруари и това ще се отнася също и за тях, коментира министър Ангелкова.

Съгласно разпоредбите в закона, които бяха приети, до 30 май министърът на туризма трябва да изпрати до концесионери и наематели уведомление на база предложенията за намаление цените на плажни принадлежности за съответното реципрочно понижаване на концесионното възнаграждение и на наемната такса. Това ще стане според специална методика, която предстои да бъде утвърдена от Министерския съвет.

Това лято ще е трудно и различно, никой не е планирал, че ще протече по този начин, отбеляза министър Ангелкова и припомни, че в началото на годината прогнозите бяха за 10% ръст в туризма. Сезонът ще бъде много труден. За нас е важно да привлечем повече посетители - на първо място е вътрешният пазар, след това са съседните страни, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт, подчерта още министърът и акцентира върху субсидирането на чартърите като много важна мярка за подкрепа на сектора. Това е изключително съществено, когато говорим за организиран туризъм, и се надявам да доведе дори до някои ръстове на отделни пазари, каза още тя.

В момента стартира договарянето за 2021 г., съобщи още тя.

още от Туризъм