Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Холандският клон на "Томас Кук" обяви фалит, 500 хотела в Испания също затварят

Снимка: Guliver/Getty Images

Холандският клон на британската компания Томас Кук (Thomas Cook) също последва съдбата на компанията майка и обяви неплатежоспособност след неуспешен опит да продължи да работи независимо или съвместно с други европейски клонове на централата, предаде ДПА. Фирмата ще бъде продадена или изцяло, или на парче, а от мениджмънта й заявиха, че има редица заинтересовани купувачи. Преди да фалира холандският клон на Thomas Cook, в който работят 200 души, отмени всички резервирани почивки.

Ефектът на доминото от банкрута на най-старият туроператор в света удари тежко и испанския туризъм. В Испания 500 хотела ще затворят врати незабавно заради фалита на Thomas Cook, обяви президентът на Испанската конфедерация за хотелиерство и туристическо настаняване Хуан Молас, цитиран от Франс прес.
"Има 500 хотела, които ще бъдат затворени незабавно заради фалита на Томас Кук и ситуацията може да се влоши, ако правителството не вземе мерки веднага", сподели Молас в интервю за икономическия всекидневник "Синко диас".
Според него неплатената сметка на Томас Кук в Испания може да надхвърли първоначалната оценка от 200 милиона евро, обявена от сектора. "Ще бъде много повече. Сумата само за осем хотелски вериги е близо 100 милиона", посочи той.
От 500-те хотела, които могат да затворят, 100 зависят изцяло от Томас Кук, а между 30 и 70 процента от клиентелата на останалите се осигурява от британския туроператор, уточни Молас.
Президентът на конфедерацията, представляваща 15 000 предприятия в испанския туристически сектор, даде за пример хотел във Фуертевентура на Канарските острови. Там неотдавна са похарчили 20 милиона евро за реновиране, а от 7 октомври ще има 700 празни стаи и 200 служители, които ще трябва да бъдат освободени.

още от Туризъм