нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кризисен съвет ще изготви екшън план за спасяването на зимния сезон

Снимка: Shutterstock

Създава се кризисен съвет за изготвяне на екшън план с цел спасяване на туристическия бизнес. Предвижда се той да заработи от началото на септември. Това стана ясно след заседание на Националния съвет по туризъм във Варна с участието на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Приоритет на съвета ще бъде спасяването на зимния сезон, след като към момента няма никакви резервации и хотелиерите не са в способност да подготвят своите бази. 

"Основен фокус ще е в най-кратки срокове да бъде разработен екшън план за подготовка на зимния сезон. Важно е възможно най-рано да бъдат посочени конкретни и работещи мерки за подпомагане на бизнеса, как да привлечем туристи в основните ни зимни курорти и как да гарантираме безопасна и здравословна среда за туристите", уточни министър Николова. 

"Никога досега секторът не е бил поставян на колене, както това се случи заради пандемията. Коронавирусът ни изправя през сериозни изпитания, но мерките на правителството ще насърчат двустранния обмен на туристи. Първите сигнали за летния сезон са повече от негативни. Резултатите на курортите по Южното Черноморие през юни показват, че 98% от чартърните полети са отменени, а 70% от хотелите в най-големия от тях, а именно "Слънчев бряг", остават затворени. Все още има очаквания август и септември да са по-добри, като свидетелство за това е както полетната програма на морските летища, така и записванията. Можем да очакваме, че и морската почивка ще бъде различна: ще се търси съчетание на различни форми на активна почивка със здравословни СПА процедури . Както и по-динамичен вариант на лятна ваканция: море и опознаване на местните традиции или културно-историческото богатство на страната ни", обясни министърът на туризма. 

Николова припомни, че от вчера туроператорите вече могат да кандидатстват за държавната помощ от 35 евро. Всички необходими документи, както и насоки за подаване на заявления са качени на официалния сайт на Министерството на туризма. Друг важен акцент ще бъде незабавната работа по рекламна стратегия за дестинация България. Ще започнат маркетингови инициативи с фокус популяризиране на български туристически продукти като спа туризъм, селски туризъм и др. 

"Туризмът е изправен пред най-голямото си изпитание по целия свят и България не прави изключение", каза тя и припомни данните на Световната организация по туризъм към ООН, която преди ден обяви, че епидемията от коронавирус е довела до загуби в международния туристически сектор на стойност 320 милиарда долара. "Това надвишава три пъти загубите, причинени от световната икономическа криза през 2009 г. Броят на туристите е намалял с 300 милиона заради наложените ограничения и практически пълното затваряне на държавите по целия свят", уточни Марияна Николова.

Вицепремиерът допълни, че хотелиери са предложили два обекта за карантиниране на туристи в "Слънчев бряг" и "Златни пясъци". За курорта "Златни пясъци" представителите на бизнеса определиха хотел "Златен рог", който е с капацитет 120 стаи. В "Слънчев бряг" беше посочен хотел "Дел Мар" с около 30 стаи. Предстои експерти да проверят местата за настаняване и да ги потвърдят. Ще бъдат договорени и финансовите параметри. 

още по темата
още от Туризъм