нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Марияна Николова: Ще се стремим границите с балканските страни да останат отворени през зимата

Правителството работи последователно, за да не се стига до затваряне на границите между Балканските страни по време на зимния туристически сезон. За целта се води диалог на високо дипломатическо ниво. „Оценяваме, че съседните ни страни са основни пазари за зимния сезон“, коментира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в разговор с представители на бизнеса във Велинград. Тя обсъди с тях актуалната ситуация в сектора, набелязали са трудностите и проблемите на бранша и коментирали възможностите за преодоляване.

Въпреки това и в предстоящите зимни месеци основно ще се разчита на българските гости да изберат пътувания в страната и да подкрепят бизнеса, както го направиха и през лятото, коментира Николова.

Важно е държавата в лицето на Министерството на туризма и представителите на бизнеса да работят съвместно и координирано в търсене на възможности за подкрепа на сектора, посочи вицепремиерът, цитирана от ведомството. По думите ѝ само така ще имаме работещи инициативи и ще постигаме положителни резултати.

Пред бизнеса Николова подчерта, че е ключово да се запазят високите стандарти на хигиена и безопасност, именно гарантирането на сигурност на туристите ще е водещ фактор за реализиране на зимен сезон 2020/2021. Спазването на санитарно-хигиенните предписания е основно условие страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена, издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм, който гарантира, че България е безопасна дестинация и спазва стриктно противоепидемичните мерки, уточни вицепремиерът. Тя е била категорична, че контролът по отношение на мерките ще е строг, посочват от МРРБ.

Представителите на бранша информираха министъра за местата за настаняване в момента, както и за нивото на резервациите за следващите седмици. Те посочили, че към момента намалението е осезаемо, но се надяват да има повече записвания в последния момент както от българи, така и от чужденци от съседните страни.

още от Туризъм