нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-голямото летище в Европа продължава да трупа значителни загуби

Getty images

Британското летище Хийтроу, което традиционно приема най-много полети в цяла Европа, продължава да генерира значителни загуби, тъй като кризата с коронавируса спира огромна част от желаещите да пътуват със самолет.

През първите три месеца на 2021 г. летището е отчело загуба от 329 млн. паунда (380 млн. евро), предаде Би Би Си.

През периода януари-март през Хийтроу са минали едва 1,7 млн. пътници, което е с 91% по-малко в сравнение със същия период на 2019 г.

По-малък е спадът при карго полетите – с 23% намаление спрямо резултатите от 2019 г.

От началото на пандемията – на 13 март 2020 г. – летището е генерирало загуба от 2,4 млрд. паунда.

Изпълнителният директор на Хийтроу Джон Холанд Кай коментира, че няма данни, които да сочат кога летището ще може отново да започне да посреща обичайния брой пасажери. Според него ще „мине много време“ преди авиацията да се върне към предпандемичните времена.

Бързото напредване на имунизационния процес в някои страни, като САЩ, Великобритания и Израел в началото на годината даде надежди за бързо възстановяване на икономиката и на пътуването със самолети. Това се отрази и в цената на акциите  на редица авиокомпании през февруари. Навлизането на нови щамове на COVID, както и забавянето на въвеждане на единен ваксинационен сертификат обаче охлаждат тези настроения към края  тримесечието.

Прогнозите на Хийтроу сочат, че през 2021 г. през него ще минат между 13 и 36 млн. пътници. За сравнение през 2019 г. броят им е бил 81 млн.  

 

още от Туризъм