Норвегия отвори първия в Европа подводен ресторант (снимки)

Норвегия отвори първия в Европа подводен ресторант (снимки)

Норвегия отвори първия в Европа подводен ресторант (снимки)

На скалистия бряг в най-южната точка на Норвегия отвори врати първия в Европа подводен ресторант. Името му е "Под" (Under) и това не е просто ресторант, а нещо повече. 

Проектиран от норвежката компания Snøhetta, ресторантът се намира в 34-метрова правоъгълна призма, потопена на 5 метра под морската повърхност. Сградата изглежда като модернистично корабокрушение, разказва сайтът Mashable. "Нямате нужда от бански за вашата вечер с нас!", гласи шеговито послание за дрескода на посетителите. 

Ресторантът има прозорец от 11 метра, който позволява на неговите около 35, до 40 посетители да наблюдават какво се случва под водата, в която са потопени, наоколо. Според архитектурния екип, който го е проектирал, община Линдес, където се намира, е известна с интензивните си, бързо променящи се метеорологични условия, затова хората тук може и да вечерят по време на буря.

Основателят на компанията Snøhetta и архитект Киетил Торсън, който изгражда мястото, коментира, че структурата "предизвиква онова, което определя физическото поставяне на човека в неговата среда“. "В тази сграда може да се окажете под вода, над морското дъно, между суша и море. Това ще ви предложи нови гледни точки и начини да виждате света, както отвъд, така и под водолинията", казва той. 

Менюто е дело на датския готвач Николай Елицгаард от ресторант Måltid, който ще използва местно уловена, дива риба, живяла в устойчива среда и съставки от околността. Няма да е евтино. 18-степенното "потапящо меню" ще струва 2.250 норвежки крони ($266) на човек, като за виното или соковете ще се доплаща допълнително.

"Само от другата страна на нашия емблематичен прозорец океанът избухва от пресни деликатеси от морето, така че пътуването от кухнята до чинията е минимално", коментира готвачът.

Ресторантът не е единственият план за пространството. Сградата ще функционира и като морски изследователски център, посрещайки учени и морски биолози, които да използват външни камери и измервателни инструменти, за да изучават всички морски видове, живеещи около ресторанта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ