Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Няма как при карантина да има туризъм, смята Ангелкова

Снимка: Shutterstock

Това лято ще бъде много трудно и много различно. От ключово значение е дали ще имаме възможност от началото на юни да посрещнем туристи от съседните ни страни, защото автомобилният транспорт на този етап е най-достъпният и най-сигурен с оглед на това, че все още се правят планове от авиокомпаниите за възобновяване на въздушния транспорт. От 15 юни у нас няма отменени чартърни полети, които към момента са резервирани като капацитет на летищата във Варна и Бургас. Това заяви в ефира на БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова. И добави, че основен приоритет за нея и ведомството ѝ е привличането на родни туристи по черноморските ни курорти. 

Ангелкова посочи, че във вторник предстои видеоконферентен разговор с премиерите на Румъния, Сърбия, Гърция, за да се обсъди координацията и детайлите, по които ще се осъществява пътуването и почивките.

"Няма как когато има карантина, да има туризъм. Това само по себе си отдръпва хората, които биха искали да осъществят своето пътуване. И със сигурност Европейската комисия препоръча да няма карантина", добави тя. Ето защо трябвало между страните да има еднакви условия за пътувания. 

А министерството на туризма вече даде препоръки как да се отварят хотелите и ресторантите и начина, по който ще се обслужват туристите. Хотелите трябва да бдят за спазването на физическа дистанция от минимум 1,5 метра между хората, а дезинфектанти трябва да има на входа на хотела, на рецепцията, до асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, както и в зоната с открит басейн. В лоби пространствата местата за сядане трябва да са на най-малко 1,5 метра едно от друго, а използването на асансьорите ще се ограничава до минимален брой лица.

Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната. При наличие на бюфет, храната трябва да се подава от служител с маска и ръкавици. В същото време разстоянието между масите трябва да е минимум 1,5 метра. В балнео-, СПА и другите аналогични центровете ще работят само басейните, включително и с минерална вода, при стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми.

В хотелите по морето ще има отделни обособени помещения, където при съмнения за хора, заразени с коронавирус, те ще бъдат изолирани, докато дойдат медицинските екипи. "Когато има подозрение за коронавирус, няма как служителите или мениджърите да преценят дали този турист има коронавирус или нещо друго. Не сме предвидили и няма да се карантинира целия хотел. В крайна сметка това ще бъде най-голямото предизвикателство на летния туризъм не само в България, но и навсякъде. Правилата, които има в другите страни, са много по-строги от това, което ние даваме, за да спазим минималните епидемични изисквания в нашата страна", каза още министърът на туризма. 

На въпрос дали министерството ще позволи на хотелите да настаняват гости и в закрити помещения за хранене, Ангелкова посочи, че всичко това ще зависи от разпространението на заразата да е в много ниски стойности.

"Като министър съм поставила това като условие, при спадане на случаите на заразените, да може да се отворят и закритите ресторанти, защото по този начин ще има по-голяма възможност да се предлага качествен туристически продукт", добави тя. 

Ангелкова обеща, че цените на чадърите и шезлонгите по плажа ще бъдат намалени с минимум 50%, но цените все пак ще са различни. 15 плажа до момента из цялото Черноморие вече са предложили нулеви цени, посочи Ангелкова, но не пожела да навлиза в конкретика. 

още по темата
още от Туризъм