Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Очаква се 5% ръст за зимния туристически сезон

52

Снимка: Shutterstock

Около 5 процента ръст се очаква през този зимен туристически сезон не само за региона на Пампорово и Чепеларе, но и за туристическия бранш в зимния туризъм. Това прогнозира на пресконференция в Чепеларе заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя присъства на церемонията за откриване на ски сезона в Чепеларе.

Стремежът е не само да има успешен зимен сезон, но и България да се утвърждава като дестинация в четирите сезона, допълни Ирена Георгиева. Прогнозите за очаквания ръст се базират според заместник-министър Георгиева на информация от туроператори, от курортния комплекс и данни от ранните записвания. Статистическите обобщения показват, че в местата за настаняване в Пампорово и региона от януари до октомври са отседнали над 113 000 туристи с повече от 356 000 нощувки и постъпления от нощувки, надхвърлящи 15.5 млн. лв.

Отчетеният ръст за 10-те месеца е 13.6 на сто спрямо същия период на предходната година. Това е добър резултат не само за зимния, но и за целия период до октомври, според Ирена Георгиева. Според нея е положителна е и статистиката, че над 65 процента от посетителите са български туристи.

Относно чуждестранните клиенти, наблюдава се повишен интерес от съседните държави като Сърбия, Македония и Румъния. Интерес има от по-далечни дестинации като Израел и Ирландия, традиционно и от Гърция. По отношение на зимните ни курорти имаме висок интерес от Великобритания, Ирландия и в по-малка степен от традиционния пазар Германия, коментира Ирена Георгиева. По нейна оценка най-голям обем на чуждестранни туристи се отчита от съседните държави. Турски туристи също имат определен интерес към дестинацията и към Пампорово според заместник- министър Георгиева. Тя уточни, че се работи много усилено по въпроса за облекчаване на визовия режим за турските туристи.

Според нея като световна тенденция в туризма се откроява фокусирането към местната кулинария, местната специфика и обичаи, а Чепеларе се вписва много добре в тези очаквания и търсения на туристите.

 

още от Туризъм
16
Неделя
Юни