нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Още една европейска столица се включи в офанзивата срещу Airbnb

Снимка: Guliver / Getty images

Унгарската столица Будапеща се готви да последва примера на други популярни туристически дестинации в Европа, които опитват да ограничат краткосрочното отдаване под наем на апартаменти, което води до ръст на цените на имотите и прави нетърпима ситуацията в един от кварталите на града, известен с шумни домашни партита.

С над 10 000 обяви в Airbnb през 2018 г., Будапеща разчита на индустрията повече от почти всеки друг европейски град. Сега унгарската столица се присъединява към Париж, Берлин, Амстердам, Мадрид и много други градове, които приемат по-строги условия за краткосрочните отдавания под наем в опит да подкрепят местните жители, опитващи да си върнат обратно градските квартали от туристите.

Във вторник унгарският парламент прие закон, с който на общините се позволява да ограничават броя на дните, в които собствениците на имоти могат да ги отдават под наем чрез Airbnb и други подобни услуги. Парти кварталът на града също прие нови регулации, които правят по-трудно оставането на заведенията отворени след полунощ.

Набралите скорост през последните години нискотарифни авиокомпании като Ryanair и Easyjet превърнаха унгарската столица в едно от любимите места за почивка през уикенда в Европа, дотолкова, че властите и местните жители вече се оплакват от „свръхтуризъм“. Този туристически бум направи краткосрочните заеми толкова доходоносни, че цели жилищни сгради в центъра на града са се превърнали в мини-хотели.

„Нуждаем се от всеобхватни регулации, по примера на Амстердам, Берлин или Лондон, които да ограничават периода, в който цели апартаменти могат да функционират като хотели“, заяви кметът на Будапеща Гергей Карачон, като добави, че наемите в центъра на столицата вече са недостъпни дори за семейства от средната класа.

Недостиг на жилища

Според проучване на консултантската компания Colliers International, през 2018 г. Airbnb има дял от 20 процента от резервациите за нощувките в унгарската столица, което е една от най-високите стойности в Европа.

В резултат на това броят на жилищата за дългосрочно отдаване под наем е намалял, а цената на наемите е нараснала. Недвижимите имоти в Будапеща са поскъпнали с 16% през първото тримесечие на тази година спрямо същия период година по-рано, което поставя унгарската столица на второ място по ръст на цените сред 150 водещи града, сочи прочуване на Knight Frank.

Новите ограничения могат да подкрепят процъфтяващата хотелиерска индустрия, която добави 1120 нови стаи през 2019 г. – три пъти повече спрямо предходната година, макар че 3560 стаи все още са на етап строеж. От тях 75% трябваше да бъдат готови през 2020 г., но коронавируса промени графика. Сред инвеститорите в индустрията личат имената на премиера Виктор Орбан, членове на неговото семейство и най-близките му бизнес партньори.

Ограниченията най-вероятно ще бъдат наложени в центъра на града, включително и т.нар „парти квартал“, който се намира в района на бившото еврейско гето.

Туристическият бум в района даде нов живот на редица порутени сгради и вдъхна сила на ресторантьорската сцена в града, но вниманието на жителите и на властите е насочено към боклуците, шума и престъпността, включително наркотици и проституция, които включва трансформацията на квартала.

Истински ад

„Животът там беше истински ад”, казва Дора Гарай, ръководител на група, представляваща местни жители, които са живели в сграда срещу Fogas – комплекс от две преустроени стради, които включва няколко бара, дискотеки и градини. Днес обаче тя живее в крайната част на квартала, където не чува шума, вдигащ се от Fogas.

След години на разглеждане на оплаквания от местните жители, тази година градският съвет одобри „правилник за тишина“, който влиза в сила това лято. С него се забранява на заведенията да остават отворен след полунощ, освен ако те не отговарят на определени критерии, сред които притежание на оборудване, ограничаващо нивата на шум, и охрана, която да гарантира, че посетителите не пият навън.

Това е поредният тежък удар за баровете и клубовете, след като коронавирусът парализира бизнеса през първата половина на годината.

Без туристи

„Сега не е най-добрият момент за подобни ограничения, тъй като няма чуждестранни туристи. От три месеца нямаме никакви приходи“, коментира София Комувеш, един от собствените на малък бар, на който вече виси надписа „Продава се“.

Тя признава, че някои от новите ограничения са необходими, но е трябвало да бъдат подбрани по-добре, така че барове като нейния да не фалират. След разговор с представители на общината, Комувеш се надява, че може да бъде намерено компромисно решение.

„Няма да убием парти квартала“, казва наскоро избраният за кмет на Седми район Питер Нидермюлер. „Нуждаем се обаче от някои промени, защото хората, живеещи в квартала, не могат да спят през нощта“, казва още той.

още по темата
още от Туризъм