Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Правят е-паспорти на местата за настаняване и хранене у нас

Снимка: Shutterstock

Основен приоритет е дигитализацията в туризма. Предвиждаме създаването на различни електронни паспорти на местата за настаняване и хранене и всички области, важни за дигитализацията на бизнеса. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на Седмата годишна среща на Националния борд по туризъм.

Тя благодари на депутатите за конструктивния диалог между първо и второ четене на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма.

„Успяхме да се обединим около основни теми, които обсъждаме от две-три години особено когато говорим за статута на националните курорти, които са лицето на българския туризъм. Когато говорим за ски учителите и регламентиране на ски училищата, по този начин всички професии в сектора вече са регламентирани и всички, които ги упражняват, са вписани в Националния туристически регистър. Създадохме специална глава Национален регистър на туристическите забележителности, които ще бъдат използвани като двигател на растежа за всеки регион“, добави Ангелкова. 

Министърът на туризма отчете, че наполовина са съкратени сроковете, свързани с категоризацията и прекатегоризацията на местата за настаняване и хранене, както и на балнео и СПА центровете.

Ангелкова припомни, че хората, които отдават апартаменти и стаи за гости, предлагани чрез електронни платформи, вече ще трябва да се регистрират в общината, на чиято територия се намират. Съгласно измененията в Закона за туризма, местата за настаняване са три класа - "А", "Б" и "В", като в клас "В" се обособяват стаи за гости и апартаменти за гости. 

 

още по темата
още от Туризъм