нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Румъния спира сезонни работници от Молдова за българските курорти

Румъния спира чуждестранни сезонни работници от Молдова за България, които трябва да работят в туристическия бранш у нас, сигнализираха от Националния борд по туризъм /НБТ/ и Българската туристическа камара /БТК/.

Служителите от три години разполагат с всички валидни документи, необходими за влизане в страната и разрешителни за работа от Агенцията по заетостта. Въпросните молдовски граждани работят в големите български курорти. Румънските власти обаче не признават документите за сезонни работници до 90 дни.

От Националния борд по туризъм и Българската туристическа камара настояват българската държава да информира румънските власти, че според заповед на министъра на здравеопазването, сезонните работници с издадени документи от Агенцията по заетостта и документ за направен PCR тест в рамките на 72 часа, имат право да влизат на територията на България.

Писма са изпратени до вицепремиера и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, до министъра на туризма Стела Балтова, министъра на външните работи Светлан Стоев и на здравеопазването Стойчо Кацаров.

 

още от Туризъм