Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Саас-Фее - перлата на Алпите

Снимка: Getty Images

Перлата на Алпите. Така хората наричат Саас-Фее - градче, разположено на 1800 метра надморска височина и заобиколено от 13 върха от над 4000 метра. Малкото планинско „бижу” предлага подслон в стари дървени хижи и голямо разнообразие на зимни спортове - от каране на шейни и ледено катерене до ски бягане и пътеки за снегоходки.

Курортът изкушава туристите и с добре поддържаните 155 километра ски писти, които започват от 3600 метра надморска височина и стигат до селото. Някои от пистите в горната част на Längfluh и Felskinn са подходящи за начинаещите скиори, но курортът разполага и с няколко по-стръмни писти за майсторите в ски-алпйските дисциплини. А за различните маршрути се използват въжени линии, кабинкови и ски лифтове, посрещащи любителите на планината дори и през лятото.

Долината Саас разполага с 350 км тематични и екскурзионни пътеки и има специални програми за семейства с деца. Освен това разполага с 22 планински железопътни линии, включително известния Metro Alpin, отвеждащ посетителите до най-високия въртящ се ресторант. Той завива по оста си за час, което ще ви позволи да се насладите на планинската гледка, докато похапвате местни специалитети.

Мителалалин е една от най-високите точки в Швейцария, достъпна за туристи. До нея се стига с въжена линия и подземен фуникуляр. Горната станция е на 3457 метра надморска височина, където може да разгледате „ледения павилион“. Входната такса за него, обаче, не е включена в билетите на кабинковия лифт.

Близо до станцията се намира и най-голямата ледена пещера в света. До нея се стига през 70-метрова галерия, която ви превежда през ледника Фее на 3500 метра надморска височина. Билетът за пещерата е 10 швейцарски франка и ще ви осигури невероятна гледка на ледника отвътре. Но ако не ви се стои на студено, може да посетите музея на Саас, където са изложени традиционни носии от региона и разнообразни артефакти.

Саас-Фее, Саас-Грунд, Саас-Алмагел и Саас-Бален са четирите перли в долината Саас, привличащи туристи от цял свят с чистия си въздух, 300 слънчеви дни в годината, изискани гурме ресторанти и атрактивни старинни сгради. Саас-Фее разполага с развлекателен център с басейн и водна пързалка, както и естествена ледена пързалка. В селцето може да се придвижвате с кола, такси или с електрическите автобуси, а най-добри за посещение са месеците март и април, когато температурите в курорта и в планината са по-топли.

Редактор: Нели Тодорова 

 

още по темата
още от Туризъм