Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Саудитска Арабия ще отвори за туристи древния град Ал Ула

104

Ал Ула е връстник на Петра в Йордания, но е напълно непознат за туристите.

Саудитският престолонаследник Мохамед бен Салман покани френски експерти да се включат в развитието на археологическите обекти на Набатейското царство и привличането на туристи, пише „Фигаро“

След като участва в изграждането на Лувъра в Абу Даби, днес Париж ще подпише със Саудитска Арабия договор за сътрудничество за развитието Ал Ула – археологическо съкровище на час и половина със самолет от Рияд. Сделката ще бъде обявена саудитския принц и от френския президент Еманюел Макрон.

Древният град Ал Ула се простира върху обширна територия, обхващаща долини и планини от червен варовик. В района, пресечен от пътя на тамяна, има множество набатейски гробници, съвременнице на тези в Петра, Йордания.

В Мадаин Салих, бивш център на набатейската власт, са открити около 100 монументални гробници, издълбани в скалите. Обявени са за световно културно наследство от ЮНЕСКО и са впечатляващи поне колкото Петра.

В района има няколко набатейски града, но и римски и ислямски, отбелязва археоложката Лайла Нехме, един от съръководителите на френско-саудитските археологически работи в Ал Ула, които продължават от 15 години. По думите й мястото е много богато и от гледна точка на епиграфиката, защото има следи от десетина древни езици, включително латински.

Ал Ула е отворен за посещения от 2008 г., но продължава да е напълно непознат за туристите.

Досега страната не е отворена за индивидуален туризъм, а строгият ислям обезкуражава и най-големите авантюристи.

Развитието на Ал Ула е част от програмата на принц Мохамед бин Салман за отварянето на страната към смета.

Според договора с Париж ще бъде създадена агенция, чиято задача ще е да превърне 4000-годишния археологически обект в популярна туристическа дестинация. Споразумението е за 10 години и предвижда включително изграждането на хотелска инфраструктура.

Саудитска Арабия ще започне да издава индивидуални туристически визи най-рано след 5 години.

още от Туризъм
19
Събота
Януари