нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шефът на Qatar Airways очаква ваксинацията срещу COVID-19 да се превърне в изискване за пътуване

Снимка: Getty images

Главният изпълнителен директор на флагманска авиокомпания от Близкия изток заяви, че очаква изискването за ваксинация срещу COVID-19 да се превърне в тенденция във въздушния транспорт, докато индустрията опитва да се възстанови от пандемията от коронавирус.

„В краткосрочен план, да, смятам, че ваксинационният паспорт ще бъде от полза. Той може да даде увереност както на правителствата, така и на клиентите в нашата индустрия, които искат отново да пътуват.“, коментира директорът на Qatar Airways Group Акбар Ал Бакр пред Си Ен Би Си.

На въпрос дали смята, че те ще се ваксините ще се превърнат в „необходимост“ за полетите, Ал Бакр каза, че това ще бъде първоначалната тенденция, тъй като светът първо трябва да се отвори, за да си върнат хората доверието във въздушния транспорт.

„Смятам че, че тове ще бъде тенденция, докато не се стигне до време, в което хората ще бъдат сигурно, че съществува подходящ медикамент или лечение за тази много сериозна пандемията, пред която сме изправени днес“, добави той.

Идеята за паспорти за ваксинационни паспорти среща подкрепа сред много правителства и индустрии, като нейните привърженици казват, че тя ще направи пътуването по-безопасно. Критиците и обаче твърдят, че тя може да влоши неравенствата по света и да ограничи достъпа до пътувания на хора от страни, които са по-назад в кампаниите си за ваксинация.

Запитан кой трябва да отговаря за ваксинационните паспорти, Ал Бакр посочи Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

„Имам пълна увереност, че IATA ще се справи с проблемите пред индустрията.“, каза той.

Интервюто на Ал Бакр се случва на фона на демонстрация на новите технологии за безопасност и хигиена в самолетите на компанията, включително развлекателна система „zero-touch”, при която пътниците не е необходимо да докосват никакви бутони.

От компанията заявиха, че засега нямат планове за въвеждане на политика за приемане единствено на пътници, които са ваксинирани.

 

още по темата
още от Туризъм