Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

София се превръща в предпочитана туристическа дестинация

Снимка: Shutterstock

София продължава с всяка година да се превръща в една изключително устойчива и предпочитана туристическа дестинация. Броят на туристите, които посещават столицата, се увеличава с почти двойна цифра всяка една година от различни пазари. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на Седмата годишна среща на Националния борд по туризъм. По думите й балнео и СПА туризмът, културно-историческият туризъм, и винено-кулинарният туризъм имат ключова роля за развитието на крилата на сезона като интересът на туристите е насочен и към месеците октомври и ноември. 

„Насочихме инвестиции да развием и покажем богатото културно наследство на града. Всички виждат резултатите: новите музеи и обекти, които привличат все повече туристи. София се отличава и с растяща настанителна база и множество обекти за целогодишен бизнес за отдих и развлечение. Привлекателността на града се вижда и като увеличение на инвестициите в хотелската база във висококатегорийния бранд. Тази година се очакват три нови обекта в столицата в сегмента на 4 о 5-зведните хотели“, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на Седмата годишна среща на Националния борд по туризъм.

Тази година трябва да завърши реставрацията на банята в Банкя, която да се превърне в център за балнео и СПА туризъм. Освен това от Столична община подготвят възстановяването на баните в „Овча купел“ и „Горна баня“. Предстои и доизграждане на централната градска част на столицата с проектите за площад „Света Неделя“ и църквата „Свети Спас“.

„Надявам се с реализирането им да завърши облика на централната градска част, където и са най-многото обекти, свързани с културния туризъм. Работим не само в централната градска част: ще завърши и неолитното селище в Слатина, където се надявам тази година да приключат работа археолозите и да изградим посетителски център“, отбеляза още Йорданка Фандъкова. 

„2019 година беше трудна за сектора, но въпреки това е отчетен ръст както в броя на чуждестранните туристи, така и на броя нощувки. Летният ни туризъм формира поне 70% от всички приходи от международен туризъм, а те не са никак малко. Увеличава се броят на българите, пренощували в страната ни. За миналата година имаме ръст от 5.9% на нощувките, реализирани от български граждани в местата за настаняване в България, което е изключително добра тенденция“, добави министър Ангелкова.

Над 9 милиона и 300 000 чуждестранни туристи е посрещнала страната ни през миналата година, като това е ръст от 0.4 % реализирани над 27 милиона нощувки – ръст с над 1,8 %.

„За първите 11 месеца на миналата година имаме над 3 милиарда и 600 милиона евро приходи от международен туризъм. Надявам се и 2020 година да продължи със същите устойчиви темпове и да затвърдим България като предпочитана туристическа дестинация“, каза Николина Ангелкова, като поясни, че резултатите в Сектор „Туризъм“ ще бъдат публикувани до две седмици.  

 

още по темата
още от Туризъм