нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тадж Махал отново отвори врати

Getty Images

За първи път от началото на пандемията Индия отново отвори за посетители една от най-популярните си забележителности – мраморния мавзолей „Тадж Махал“ в град Агра.

Броят на посетителите обаче е значително по-нисък – 5 хил. дневно спрямо средно 20 хил. преди извънредното положение, предаде „Ройтерс“. Билетите се купуват единствено онлайн, а в първия ден са продадени едва около 300.

Около гробницата, построена през 17-и век от император Шах Джахан за неговата любима Мумтаз Махал, всеки може да се разходи след измерване на температурата и съгласието да спазва социална дистанция. Служителите дезинфекцират парапетите, а органи на реда следят туристите да не се докосват до повърхностите.

До момента Индия е регистрирала около 5.8 млн. заразени, а от тях починали са 87 882 души. През последното денонощие са отчетени 86 961 инфектирани. С тов страната стана втората най-засегната от COVID-19 в света след САЩ.

Туризмът е допринесъл за около 240 млрд. долара или 9.2% от брутния вътрешен продукт на Индия през 2018 г. по данни на Световния съвет за пътуване и туризъм. Тогава в индустрията са били заети над 42 млн. души.

още от Туризъм