Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тайланд затваря тропическия залив от "Плажът" до 2021 г.

2551

Снимка: Shutterstock

Тайландските власти затварят за посещение известния залив от филма "Плажът" с Леонардо ди Каприо до 2021 г., предаде Би Би Си. Заливът Мая бей, който се намира на остров Фи Фи Лей, временно ще бъде ограничен за достъп след големия наплив на туристи в него, който с годините увреди естествената му среда. 

Във филма от 2000 г. плажът е показан като райско и чисто място. 

Преди да бъде затворен, той е бил посещаван от около 5000 души на ден. В резултат, по-голямата част от коралите са загинали. 

Тайландските власти сега уължават забраната за посещение до 2 години, за да дадат повече време на мястото да се възстанови от екологична гледна точка. Те затвориха плажа за посещение през миналата година. От тогава са наблюдавани рифови акули да плуват във водите на залива. 

Проф. Тон Тамронгнавасават, който консултира тайландското министерство на националните паркове, заяви пред BBC през януари, че когато паркът отвори отново, броят на посетителите ще бъде ограничен и лодките ще бъдат забранени за акостиране в рамките на залива. Местните туристически оператори обаче подчертават, че разчитат на плажа.

Ръководителят на местната туристическа асоциация Уатана Рерншамут коментира пред AFP, че трябва да има публични обсъждания, за да могат "местните хора да си изкарват прехраната".

още от Туризъм
21
Събота
Септември