нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Турция въведе данък за настаняване в хотел

Guliver/Getty Images

Турският президент Реджеп Ердоган подписа закон за нови данъци върху услугите, включващ и т.нар хотелски данък.

Документът е публикуван в държавния вестник Resmi Gazete, което означава, че вече е в сила въпреки настояванията на хотелиерите в Турция налогът да бъде отменен или поне отложен.

Според разпоредбите, до края на 2020 г. данъкът ще е 1%, а от 1 януари, 2021 г – 2%. Таксите ще се събират не от самите туристи, а от местата за настаняване - хотели, мотели, пансиони, апартхотели, къщи за гости, къмпинги и хижи, които предоставят на своите гости различни услуги, включително нощувки, хранене, напитки, анимация, използване на басейн, спортни, термални и други зони за отдих.

На практика обаче новият налог ще удари и по джоба на туристите, тъй като хотелиерите вероятно ще го калкулират в тарифите си.  Според хотелиерите в Турция, цените на местата за настаняване вече се повишават с 5-10% годишно, а допълнителният 1-2% данък може да забави динамиката на външния туристически поток и допълнително да намали вътрешния туристически пазар.

Поради покачването на цените, много курорти в Турция станаха недостъпни за своите граждани. Така например, почивката в един от най-популярните туристически райони - Анталия вече е твърде скъпа за местното население, в резултат на което тази година само около половин милион души от местното население са си позволили да отдъхват на плажовете на Анталия. Това е 30 пъти по-малко от общия брой чуждестранни посетители.

Според Министерството на културата и туризма на Турция само през октомври в хотелите в страната са направени 21,8 милиона нощувки (+ 8% в сравнение с октомври 2018 г.), докато средната заетост на всички места за настаняване е 51%. През първите 10 месеца на 2019 г. са регистрирани 191 милиона нощувки (+ 9% в сравнение с 2018 г.) със средна заетост на хотелите от 56%.

Повечето от всички туристи са нощували в туристическата провинция Анталия. Тук са почивали общо 21,6 милиона души, като броят на нощувките е средно 88,7 милиона. Заетостта на хотелите е 73,1%.

Истанбул е на второ място с общо 11,9 милиона души, които са наемали хотелски стаи и 27,3 милиона нощувки. Средната заетост на хотелите е била 61,9%.

Провинция Муула (Мугла) е била третата най-посещавана туристческа дестинация, с 4,4 милиона туристи и общо 14,2 милиона нощувки. Средното натоварване на хотелите е било 60,2%.

още от Туризъм