Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

В кои страни туристите харчат най-много пари?

Лас Вегас

Снимка: Guliver / Getty images

Въпреки притеснителните прогнози за световния икономически растеж, изглежда, че туристическият сектор продължава да бележи силни резултати година след година, без да показва признаци за забавяне. За много хора пътуването в чужди продължава да е най-добрия начин за опознаване на различни култури, създаване на нови приятелства и за разширяване на мирогледа.

Същевременно с това туристическият сектор продължава да е основен икономически отрасъл в много страни. Общата стойност на глобалната туристическа индустрия през 2018 г. е била 1,7 трилиона долара, като приходите от туризъм бележат по-бърз темп на растеж от световната икономика. Азиатско-тихоокеанският регион например отчита най-голям растеж в сравнение с предходната година, като туристите, посетили страни от този регион, са похарчили 7% повече в сравнение с 2017 г. Регионът с най-големи печалби обаче продължава да е Европа, като през 2018 г. държавите от Стария континент са привлекли общо 570 млрд. долара от международен туризъм.

Ето и как изглежда графиката на  Howmuch.net, която илюстрира сумите, похарчени от международни туристи в различните държави по света о през 2018 г. За графиката са използвани данни на Световната търговска организация(СТО).

 

Както се вижда от графиката, на първо място е САЩ с 214 млрд. долара, спечелени от международен туризъм през 2018 г. Почетната стълбичка допълват Испания и Франция, който прибират съответно 74 млрд. и 67 млрд. долара от чуждестранни туристи. След тях се нареждат Тайланд, Великобритания и Италия, които привличат съответно 63 млрд, 52 млрд. и 49 млрд. долара. Топ 10 се допълва от Австралия – 45 млрд., Германия – 43 млрд., Япония – 41 млрд. и Китай – 40 млрд.

Тук е важно да отбележим, че популярността на различните туристически дестинации е обект на редица фактори, които често се изменят през годините. Един от тези фактори е медийното отразяване, което оказва силно влияние върху туристическия интерес. Вземете за пример английският град Бирмингам, който през последните години се радва на стабилен ръст на туризма, който се дължи на телевизионния сериал „Пийки блайндърс“(Peaky Blinders), чиито сюжет се развива в столицата на историческия регион Мидлендс. Политическата ситуация също се отразява на интереса на туристите, като скорошен пример за това са протестите в Хонконг, които оказват негативно влияние върху тиристическия сектор в града.

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Туризъм