Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вашите багажи правят авиокомпаниите все по-богати

627

Shutterstock

Допълнителните приходи на авиокомпаниите през 2018 година са достигнали 83,5 милиарда евро, от които 25,2 милиарда евро (над 30% от багажни такси. Това сочат данни на две платформи за услуги за въздушния транспорт - IdeaWorksCompany и CarTrawler, цитирани от френското икономическо издание "Капитал".

Сумата не престава да нараства - през 2017 година таксите за багаж са били 21,2 милиарда евро, а през 2014 година - 12 милиарда евро.

Двете компании уточняват, че постъпленията от багаж идват от три основни източника: регистрираните багажи в багажното отделение на самолета, допълнителните такси за тежък и извънгабаритен багаж, както и заплащането на ръчен багаж при някои авиокомпании.

Нискотарифните авиопревозвачи не са единствените, които прилагат стриктна политика за багажите, предаде БТА. Тенденцията е отражение на стратегията на традиционните авиокомпании за допълнителни приходи с предлагане на условия за по-ниска цена на клиентите в един променен пазар, изтъква Айлийн Маккормак, търговски директор в КарТролър. Тя отбелязва, че стойността на приходите от опции, които клиентите могат да прибавят към билетите си, е нараснала със 128 процента между 2014 и 2018 година.

Като част от общите печалби на авиокомпаниите таксите за багаж са се увеличили до 3,2 на сто през 2018 година спрямо 1,8 на сто през 2014 година.

още от Туризъм