Затвори

Колонката на Ричард Брансън: 4 неща, които никога няма да научите в университета

Младите предприемачи често ме питат дали трябва да имат диплома от университет, за да започнат стартъп.

Аз съм научил много, откакто излязох завинаги от класната стая, включително, че в бизнеса нищо не може да се сравни с опита от самата работа.

Така че винаги ги съветвам да избягват дългите и скъпи пътувания през системата на висшето образование. Най-ценната стока, която всеки има, е неговото собствено време. И то не бива да бъде губено в учене, което няма да върне направената в него инвестиция. 

За хората, които се надяват да навлязат в професии като математиката или точните науки, университетът може да бъде най-доброто място да натрупат база от знания. Но за всички останали има по пряк път. Като тези четири важни урока, които научих на работа и които не бих могъл да науча в университета. 

1. НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНИ С ВСЕКИДНЕВНИТЕ ТЕСТОВЕ В БИЗНЕСА 

Никой не може да отрече, че вземането на безкрайни изпити в университета е стресово начинание.  За да се справя добре, човек трябва да полага сериозни усилия. Но при младите предприемачи всичкото това напрежение може да се използва за нещо по-смислено като развитието на собствена компания. 

Бях малко срамежлив, когато започнах в бизнеса. И мисълта непрекъснато да организирам срещи, да предлагам идеи и да управлявам екип беше доста обезсърчаваща. Разбира се, участието в упражнения в университета по теми като как да направим страхотна презентация или да управляваме компания не пречи. Но единствения начин човек да се научи на нещо е като го прави практически. 

Независимо дали имат формалното обучение по бизнес мениджмънт или не, всички предприемачи се учат от опити и грешки. Когато човек разбира по трудния начин какво работи и какво не, той изглажда стила си и пораства. Дори става по-самоуверен. Стоенето в университетски зали, слушането на лекции с години на мен лично ми изглежда странна идея. 

2. ПРИКЛЮЧЕНСКИЯТ ДУХ Е РЕШАВАЩ 

За да работиш като предприемач се изисква да си, или да станеш истински приключенец. Трябва да се учиш на всичко, от което можеш и да събираш широк кръг от приятели и познати, които работят по подобни на твоите проблеми. Тези хора е добре да бъдат от различни места и от различни бизнеси. 

Моите родители ме окуражаваха да изследвам света от малък и съм забелязал, че много предприемачи са любознателни и смели. Тези качества имат и служителите ни във Virgin, които се проявяват винаги, когато стартираме нов бизнес или навлизаме на нов пазар. Ние насърчаваме нашите служители да излизат от офисите, да се срещат с различни хора и да правят свои собствени изследвания. 

Много студенти работят усилено, за да си създадат социални контакти в университета. Но това е сравнително малък терен за общуване. Там, освен това, може да има съвсем ограничени възможности за пътуване и за срещи с хора извън кампуса. 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6634
0.601178
CNY
10
2.49211
4.01266
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21335
0.451804
RUB
100
2.82095
35.4491
USD
1
1.59594
0.62659