Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Колонката на Ричард Брансън: Никога не е твърде късно

278089

Снимката е специално предоставена със съдействието на Virgin Management. Изображението е обект на авторски права

Въпрос: Силно искам да стана успешен бизнесмен и вярвам, че ще мога да използвам добре спечелените пари. Предвид факта, че съм на 52 години, не зная дали не съм прекалено стар, за да стана предприемач. Какво мислите?

– Стивън Самюел, Индия

Отговор: Стивън, това е много интересен въпрос. Сигурен съм, че вече си говорил и с други хора и че повечето са ти казали да не си губиш времето. След като навършиш 50 години, хората очакват да мислиш за пенсиониране. Според мнозина, последното нещо, което трябва да направите, е да се захванете със съвсем ново начинание.

Аз съм на противоположното мнение. По време на 65-годишния ми рожден ден много хора ме питаха дали имам планове да се пенсионирам, на което аз отговорих с „не“. Все още обичам работата си във Virgin Group и нямам намерение скоро да спра.

Човек никога не е прекалено стар, за да започне бизнес и да го ръководи добре (ако здравето му го позволява, разбира се). Статистиката също е на моя страна. Данните на Националната статистическа служба на Великобритания показват, че през 2015 година близо 20 милиона души на възраст над 50 години са били самостоятелно заети лица. Според прочуване на Age UK, 70% от бизнесите, започнати от хора на повече от 50 години, продължават поне пет години, в сравнение с едва 28% от бизнесите, които са ръководени от хора на възраст под 50 години. Освен това, според доклад на Kauffman Foundation в САЩ, хората на възраст между 55 и 64 години представляват 25% от новите предприемачи - ръст с цели 10% в сравнение с 1996 година. Така че, Стивън, може да си сигурен, че не си единственият, който е мислил да започне бизнес на по-късен етап от своя живот.

Всъщност, някои от най-успешните компании в света са стартирани от хора, които са били по-възрастни, отколкото повечето си мислят. Хенри Форд е бил почти на 40, когато е започнал своя автомобилен бизнес. Чарлс Флинт е основал своя компютърен бизнес, който по-късно става известен под името IBM, когато е бил на 61 години, а полковник Харланд Сандърс е бил на 62 години, когато е открил първия ресторант на KFC. Стивън, все още не си преминал най-добрите си години. Напротив, може би сега е точният момент за подобен ход.

Има истински предимства в това да започнеш бизнес на по-солидна възраст, сред които не на последно място е богатият опит, който най-вероятно имаш. Работил си много години и вероятно за много различни работодатели, което означава, че може да използваш всички познания, които си придобил през годините, за да изградиш възможно най-добрия бизнес.

Помисли за нещата, които не си харесвал в организациите, за които си работил в миналото, и как би ги променил. Припомни си начина, по който собствениците на тези фирми са се отнасяли със своя персонал.

Какво те накара да работиш за тези компании? Каква беше работната среда? Предлагаха ли гъвкави условия на работа за младите родители?

Хубавото на новия бизнес, на каквато и възраст да си, е това, че може да избереш начина, по който твоята компания ще подходи към тези въпроси.  

Един от основните ти приоритети, когато започваш нов бизнес, трябва да бъде намирането на подходящите хора. Нуждаеш се от екип, на който може да се довериш, екип, който може да превърне твоята идея в реалност. Често повтарям, че човек трябва да наема кандидати, чиито силни страни компенсират неговите слабости. Много рано научих, че трябва да делегирам определени задачи на други хора. В училище имаше предмети, с които просто не можех да се справям, като например математика, заради моята дислексия. Един от първите хора, които наех, когато станах предприемач, беше счетоводител.  

Преди обаче да се притесняваш за наемането на хора и взимането на трудни решения, отдели време, за да обмислиш защо искаш да започнеш бизнес. Казваш, че искаш да бъдеш успешен бизнесмен, за да се насладиш на богатствата, които произтичат от успеха в бизнеса, но аз вярвам, че никога не трябва да започваш някакъв проект само с идеята да печелиш пари. Според мен на първо място трябва да бъдат страстта и интереса към работата.

Основаването и утвърждаването на една компания изисква дълги часове на упорита работа и не особено големи парични печалби(поне в началото). Ако забогатяването е единственият ти мотив да започнеш бизнес, не си губи времето.  

Вместо това, намери нещо, което наистина намираш за интересно, и проблеми, които би искал да разрешиш. След това, създай бизнес, който изненадва и радва клиентите ти. Направи това и ще спечелиш не само финансови блага. Ако имаш страхотна идея и си достатъчно мотивиран, за да я преследваш, нищо не може да те спре.

Всеки читател на „МениджърНюз“ може да задава своите въпроси към Ричард Брансън на имейл: Richard.Branson@nytimes.com. Сътрудниците на световно известния предприемач съветват да посочвате името си, страната, имейл-адреса и сайта където четете колонката.

© 2017 Ричард Брансън (Разпространява се от The New York Times Syndicate)

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАВАТА THE NEW YORK TIMES SYNDICATE ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ НИКАКВА ЧАСТ ОТ КОЛОНКИТЕ НА РИЧАРД БРАНСЪН НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА, КОПИРА И ПРЕРАЗКАЗВА без тяхното изрично писмено съгласие. Текстовете на Ричард Брансън в България се регулират по принципите на авторското право.

още от Управление
19
Петък
Октомври