нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хората, които минават всякакви граници

Снимка: Shutterstock

Как виждат света експатите и какво може да ги накара да приемат поредното назначение от една точка на планетата в друга? Не са парите. Изисква се много повече, за да си щастлив с работата и живота си далеч от дома. Всяка следваща дестинация е предизвикателство, което те кара да преосмислиш лимитите си. Новата държава те връща на изходна позиция дори кариерно отдавна да си качил нивото - нови бизнес контакти, нови приятелства, нови културни особености.

Как се позиционира България на глобалната карта с топ дестинации на експатите? Изненадващо за мнозина - доста добре! Страната ни е на 11 място сред общо 64 държави в международното проучване за 2019 г. с най-добрите и най-лошите места за живеене според експатите, провеждано периодично от най-голямата общност на професионалните номади с висши мениджърски назначения - InterNations. Подробностите от самото проучване можете да откриете в новия брой на списание "Мениджър", който е на пазара.

А дали има социокултурен шок при кацането на летище София от Сингапур или Тайван, каква е ролята на чуждите мениджъри в развитието на една мултинационална компания, какво учат тук и на какво учат екипите си в България споделят петима бизнес лидери от различни националности, които в момента управляват компании в България.

Представяме ви гостуващите в бр. 08/20 на списание "Мениджър" експати в няколко поредни дни.        

още от Управление