Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Начело на "старите кучета"

Снимка: Shutterstock

Въпреки че в съвременната бизнес среда хората обичат да казват, че „възрастта е само цифра“, възрастовата разлика продължава да оказва голямо влияние върху вътрешната динамика на екипа. Ако сте млад мениджър, то е напълно нормално да имате притеснения, че няма да бъдете възприемани като авторитетна фигура от вашите. За това е важно да определите от рано някои ясни правила в отношенията ви с вашите служители, за да се уверите, че ще можете да изпълните поставените ви цели и да създадете работно място, което насърчава сътрудничеството и работата в екип.

Вземете пример от тези жени мениджъри, които успешно ръководят екипи, пълни с хора, които са по-възрастни от тях:

Поискайте от вашите служители да привнесат житейския си опит във своята работа

40-годишната Дженифър Паркер е главен продуктов мениджър приходи в WePay, където тя отговаря за екип от над 60 души. Средната възраст на неговите членове е 49 г., което е с близо 10 г. над нейната възраст. Главният изпълнителен директор на компанията обаче е с 10 години по-млад от самата нея. Това означава, че тя ежедневно се сблъсква с различни гледни точки – едната на опитните професионалисти от нейния екип, които познават индустрията като дланите на двете си ръце, а втората на младият и амбициозен директор, които иска да революционизира традиционните процеси.

„В основата на работата е намирането на баланс и свикването с лекото чувство на дискомфорт от навигацията между двете крайности, което ви помага да бъдете наистина креативни“, казва Паркър.

За да се справи с тази ситуация, Паркър насърчава своите служители да се възползват от житейския си опит в работата. „Искам да създам среда, в която всеки се чувства ценен и чут. Хората искат от техните ръководители да обръщат внимание на мнението им и да ги приемат такива, каквито са.“, добавя тя.

Дайте приоритет на общата визия

На крехката 28-годишна възраст Колийн Костело заема позицията на главен изпълнителен директор на компанията Vital Vio. Средната възраст на членовете на нейния екип е 35 години, което я прави 7-години по-млада от повечето хора, които трябва да ръководи всеки ден. За Костело най-важният фактор за преодоляването на тази възрастова разлика е общата визия за развитието на бизнеса.

„Важно е компанията ви да има ясно дефинирана мисия и да назначавате хора, които са готови да застанат зад нея. Може да звучи очевидно, но твърде много компании продължават да подбират своя персонал единствено на база квалификации, умения и опит. Макар че тези фактори са изключително важни, моят опит в бизнеса показва, че кандидатите за работа се превръщат в добри служители само когато споделят ценностите и целите на компанията“, казва Костело.

Освен в равното начало, Костело вярва в силата на комуникацията и се старае да обяснява на екипа си всяко решение, което взема, и причините, стоящи зад него. Тя също така насърчава споделянето на различни гледни точки, но подчертава нуждата от факти и „твърди данни“ с които те да бъдат подкрепени. Тъй като тя винаги е работил в сферата на STEM(наука технологии инжинерство и математика), цялата й кариера се върти около числата.

„С времето разбрах, че критичните решения не могат да бъдат взимани въз основа единствено на опита и възрастта на даден човек. Те трябва да имат и фактологична обстановка, която да убеди всички в тяхната правота“, допълва тя.

Поставете акцент върху взаимното уважение

Средната възраст в екипа от мениджъри на Рейчъл Катцман е 46 г. Катцман, която е основател на Cuvee Beauty и главен изпълнителен директор на P.volve, обаче е на 27 г. Това означава, че тя има възможността да работи с опитни хора, които са част от индустрията от десетилетия, като същевременно с това има способността да предлага съвременни виждания и модерни идеи за работата. Тя казва, че успехът на тази формула се дължи на взаимоуважение, което тя и нейните служители изпитват един към друг.

„Аз съм напълно наясно с факта, че седя на една маса със силни и способни жени, които в миналото са управлявали свои компании и които са преживели множество огромни успехи и провали.“, казва Катцман.

„Имайки това предвид, аз се старая да градя атмосфера, в която гласа на всеки член на екипа се чува“, добавя тя, като подчертава, че последната дума винаги е нейна.

„Моят екип знае, че макар опитът да е от ключово значение – страстта и визията са не по-малко важни. Аз работя само с хора, които разпознават и двете страни на монетата. Въпреки че винаги изслушвам различните гледни точки и позволявам моите виждания по всяка тема да бъдат дискутирани и подлагани на критики, аз винаги съм последната инстанция, през която преминава всяко важно решение, и нямам намерени да променям този факт“, казва Катцман.

Търсете съвети, останете позитивни и не микроменажирайте

Като съосновател на KiiTO, 29-годишната Кендъл Драйър работи предимно с хора от нейния екип за мърчандайзинг, които се състои от ветерани в хранително-вкусовата промишленост на средна възраст от 40 години.

В сферите на работа, в които тя няма особен опит, Драйър разчита основно на мнението на нейните служители. За да поддържа екипния дух и мотивацията за работа на всички членове на екипа, тя се старае да отбелязва добрата им работа и да ги награждава подобаващо.

„Не пропускам да хваля моя тим за добре свършената работа. Празнуването на техните постижения ги мотивира допълнително и ги обнадеждава за бъдещето, което градим заедно.“, казва Драйър.

На последно място, но не и по значение, Драйър спазва строго правило срещу микромениджмънта. „Когато работиш с хора, които са по-възрастни от теб, постоянното надничане зад рамото може да бъде изключително дразнещо и дори неуважително. Доверете се на членовете на вашия екип и на дългогодишния им опит“, добавя тя.

....................

Линдзи Тайгър за Fastcompany.com

още от Управление