Затвори

Лошият шеф се познава отдалеч

Снимка: Shutterstock

Всеки работещ човек може да сподели поне една ужасна история за отношението на някои от своите шефове.

Лошото поведение на мениджърите допринася за много конфликти, ниска ангажираност, здравословни проблеми на служителите и други негативни последици, които влияят пряко или косвено на финансовото състояние на техните организации.

Макар че има и много по-тежки случаи на неприемливо поведение от страна на шефовете, това са пет от най-вредните и най-често срещани навици на некомпетентните лидери, които съм срещал през годините.

1. Крадат светлината на прожекторите

Служителите работят усърдно, за да създадат качествен продукт и да го пуснат на пазара навреме. Когато успяват да го направят, шефът си приписва заслугите за цялата работа, без да признае приноса на своите служителите и да отбележи всеобщия успех. Този тип мениджър винаги търси внимание и не спира да краде светлината на прожекторите от тези, които наистина я заслужават.  

2. Имат нарцистични тенденции

Патологично нарцистичните шефове могат да провалят кариерата дори на най-талантливите и компетентни служители. Шефът нарцис може да унищожи професионалното ви самочувствие като ви накара да се съмнявате в себе си и във вашата стойност за организацията.

Джоузеф Бурго, автор на „The Narcissist You Know: Defending Yourself Against Extreme Narcissists in an All-About-Me Age“, казва, че тези мениджъри разчитат на презрително и неуважително поведение, за да накарат другите да се чувстват като губещи, а себе си като победители.

3. Те се интересуват само то себе си

Забравете за корпоративната мисия и целите на организацията. Единственото нещо, което е от значение за тези шефове, е личното им представяне и годишните бонуси. Техният отбор се състои от един човек, самите тях. За тези шефове най-важното нещо е да изглеждат добре пред своите началници.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йонуц Фаркаш, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Косово на Schneider Electric

Снимка: Юлиян Донов

Теофил Петров е изпълнителен директор на Green Life Development. Част е от екипа от 2007 г., като преди това заема позицията финансов директор. Има дългогодишен опит като старши финансов експерт, финансов мениджър и финансов директор в български холдинги в сферата на производството, търговията и енергетиката.

Снимка: Юлиан Донов

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка:Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 22.02.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.02.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.69321
0.590594
CNY
10
2.50388
3.9938
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.2109
0.452304
RUB
100
2.80745
35.6195
USD
1
1.58856
0.629501