Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нашата мисия е да спасяваме човешки животи

362

Снимка: Юлиян Донов

Д-р Реджи Чандра е американски транспортен инженер, изобретател и предприемач. Неговата компания Rhythm Engineering (www.rhythmtraffic.com) разработва интелигентни системи за управление на трафика и е сред най-бързо растящите в САЩ. Българското поделение е създадено през 2017 г. и се утвърждава като R&D център на компанията.

Господин Чандра, какво означава за вас фактът, че списание Esquire ви посочи като един от най-вдъхновяващите CEO в САЩ?
- Това признание ми говори, че хората отвън виждат, че правим нещо смислено. Нашата мисия е да спасяваме човешки животи. Присъстваме в живота на милиони шофьори всеки ден, а нашият софтуер управлява 2700 светофарни системи в САЩ и Канада. На всяко място, където е инсталирана нашата система, пътните инциденти намаляват със 17 до 30%. Това е смислена кауза за всеки от нашите разработчици и за всеки член на нашия екип. Това е нашата мисия и отговор на въпроса "защо" за всичко, което правим. Не става дума просто за градене на бизнес. Бизнесът расте доста бързо, но в крайна сметка целта ни е да променим към по-добро живота на шофьорите. Хора от екипа са ми казвали, че това е причината да се събудят сутрин и да дойдат с желание на работа. "Не се чувствам просто като брънка във веригата и правя нещо смислено", казват те.

- Как работят вашите технологии и какви други измерими ползи има от тяхното прилагане?
- Ние разполагаме с една от най-добре усъвършенстваните системи за автоматизирано управление на трафика. Тя работи, като събира данни за трафика от всяко кръстовище, които се анализират от алгоритми с изкуствен интелект, инсталирани на компютърна система. Тя управлява движението чрез сигналите на светофарите. Целта е да посрещнем всяко движение със зелена светлина и да осигурим гладък поток на трафика. Идеята е да стигнете по целия път от точка А до точка Б, без да се налага да спирате на червен светофар. Ефектът е почти като да сте тренирани да карате равномерно с безопасна скорост заедно с всички останали. Прилагането на нашата система намалява времето за пътуване с 40 до 60%. Това означава, че за маршрут, който отнема 10 минути, ще са достатъчни 4.  

- Умният град е често възприеман като нещо футуристично. Смятате ли, че обществата трябва да бъдат по-информирани за това какво е възможно да се направи в момента?
- Интелигентната мобилност е сред ключовите елементи на умния град. Представете си спестените 6 минути време в трафика, за които стана дума, и ги умножете, да речем, по 20 000 човека, които пътуват в един и същ момент. Ето това е добавената стойност за гражданите. Институциите трябва да приемат и използват тези технологии. 
В българския ни офис разработихме система за управление на трафика, която използва данни от свързаните автомобили и която вече работи за управление на трафика във Флорида. Тя може да регистрира състоянието на пътната настилка и да посочва къде има дупки, които трябва да бъдат поправени. Или да регистрира заледени участъци, които да бъдат обезопасени.
Нашите системи намаляват и замърсяването на въздуха. В САЩ отчитаме средно 28% намаление на емисиите от автомобилния трафик. В София това число би било още по-голямо, защото мисля, че тук емисиите не са толкова строго контролирани.

- Защо избрахте България, за да създадете офис?
- Причината да дойда тук е, че бях поканен да участвам в борда на Американския университет в България. Запознах се с различни хора и видях потенциал за създаване на качествен екип. Хората, които открих тук, са сред най-добрите в света. Мога да обясня алгоритмите, които имам в главата си, на някого от екипа и просто да видя как ме разбира и очите му светват. Тези хора създават продуктите, които след това продаваме, най-вече в САЩ и Канада. Никъде другаде по света не мога да намеря хора с такава страст и отдаденост. Затова и се влюбих в България.     

Начо Стригулев, интервюто е поместено в списание "Мениджър"

 

още от Управление
22
Сряда
Май