През 2050-та директорите няма да имат нужда от диплома - 51% от поколението Z вярват в това

Снимка: Shutterstock

Какви умения и качества ще трябва да притежават бъдещите лидери на ръководни постове, за да управляват ефективно, кои са програмите за обучение, които ще подпомагат развитието и успеха им? Над 5000 „лидери на бъдещето“ от поколението Z отговориха на тези въпроси, като се включиха в специалното проучване #CtheFuture на световния лидер в областта на HR решенията Adecco Group. 

Данните на пазара на труда показват, че именно милениълите и представителите на поколение Z ще съставят 75% от глобалната работна сила до 2025г.

Според 70% от поколението Z личностните качества (soft skills) ще бъдат по-важни от професионалната квалификация (hard skills) за изпълнителните директори през 2050г., сочи един от основните изводи в проучването

Най-важното качество за един бъдещ CEO ще е възможността успешно да управлява хора и екипи, а на втора и трета позиция поставят комуникационните умения и креативността, смятат още повечето участници в изследването.

Друг интерес нюанс в разбиранията на бъдещите лидери е отношението им към образованието. 51% от анкетираните вярват, че през 2050 г. изпълнителните директори няма да имат нужда от диплома за висше образование. Повече от половината анкетирани (55%) споделят, че практическото обучение и стажовете са най-добрият начин за развиване на лидерски умения в бъдеще. Докато само 6% вярват, че университетското образование е най-добрият начин за развитие на индивидуалните качества, необходими на бъдещите лидери.

С обявяване на резултатите от проучването Adecco Group анонсираха победителя в глобалната инициатива „CEO for One Month“, която се проведе в 46 държави, включително и България. Тя дава шанс на бъдещи лидери да се запознаят с настоящите бизнес лидери и да почерпят от техния опит.

След 8-месечен селекционен процес, включващ над 260 000 участници за победител бе обявенa 24-годишната София Лим от Хонг Конг, която ще прекара един месец заедно с главния изпълнителен директор на Adecco Group Ален Дьохаз. Тя ще има възможността да участва в ежедневното управление на компанията.

 

още от Управление