Затвори

"За съжаление..."

Снимка: Shutterstock

Чувството, което човек изпитва, когато кандидатурата му за работа бъде отхвърлена е крайно неприятно и демотивиращо. Колкото и трудно за преглъщане да е това разочарование, то определено не е по-лесно от изпитанието, пред което се изправя човекът, който трябва да съобщи лошите новини.

Именно по тази причина, много от нас говорят със заобикалки и недомлъвки, когато трябва да споделят неблагоприятна информация. В опитите си да не изглеждаме коравосърдечни и жестоки прибягваме до използването на различни фрази, които уж смекчават удара от отхвърлянето.

Тази реакция е напълно естествена, но тя може да размие нашето послание и да ни накара да изглеждаме снизходителни. Това са четири фрази, които трябва да избягвате, когато ви се налага да отхвърлите някого, независимо дали става въпрос за работа или някаква друга възможност.

1. „Иска ми се…“

Тази фраза винаги намира начин да се промъкне до нашата уста, когато опитваме да покажем съчувствие. Причината за това е ясна, ние не таим лоши чувства към човека, който отхвърляме и не искаме да бъдем отговорни за неговото обезсърчаване.

Важно е обаче да не забравяте, че когато сте в ролята на този, от който зависи одобрението на нечия кандидатура, вие носите отговорност. Това е решение, в което активно участвате.  

Когато използвате фраза като „Иска ми се“, вие омаловажавате ролята, която вашето решение е имало върху живота на този кандидат. Въпреки че на пръв поглед изглежда, че опитвате да изразите състрадание, това, което правите всъщност, е опит да си намерите оправдание, което преди всичко да успокои вашата собствена съвест..

2. „За съжаление..."

Това е друга фраза, която по подобен начин на първата, се използва, за да омаловажи нивото на контрол, което имате върху ситуацията. Когато отхвърляте някой, най-вероятно имате основателна причина. Ако това е така, нямате никакъв повод да съжалявате, точно обратното, вие сте взели най-доброто решение за вас и за вашата компания.

Да, това не е новина, която някой би искал да чуе, но изразяването на фалшиво съжаление може да обърка кандидата и да размие съобщението ви.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6634
0.601178
CNY
10
2.49211
4.01266
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21335
0.451804
RUB
100
2.82095
35.4491
USD
1
1.59594
0.62659