нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Не е лесно, но може би е правилно

Снимка: Shutterstock

Как мога да разбера дали е време да напусна работа? При всяка моя лекция пред публика неизменно се стига до този въпрос. Макар че съвременната работна среда и пазар на труда са по-гъвкави и динамични от когато и да е било и честата смяна на работно място започва малко по малко да се приема за нещо нормално, много хора все още подхождат резервирано към напускането на работа. Това е обаче не трябва да изненадва никой, тъй за като за повечето хора намирането на нова работа не е лесен и безболезнен процес. Повечето промени в живота не са лесни.

Много хора се страхуват да напуснат работа, защото мислят, че това е „най-добрата оферта, която някога ще получат“. Те не искат да поемат рискове, които в крайна сметка може да ги отведат на работно място, което е по-лошо от това, в което се намират в момента. Най-просто казано, те се страхуват да не вземат лошо решение.

Това е една от основните причини, поради които хората подминават очебийни знаци, че работата им не върви и че се нуждаят пот промяна. Ако се намирате в задънена улица и не виждате никаква перспектива за бъдещо развитие, ако вашата работа ви кара да се чувствате нещастни и трови личния ви живот, то рискът да се окажете на по-лошо работно място, след като напуснете, не е толкова висок.

Ако се чудите дали казаното дотук описва вашата професионална ситуация, то трябва да вземете предвид тези четири пределно ясни знака, които показват, че напускането на работа е най-доброто решение, което може да вземете. Фокусирайте се върху намирането на по-приятна работа и си вземете урок от преживяното до момента, за да не повтаряте отново същите грешки.

Ето и четирите знака:

1) Не можете да промените нещата, които ви правят нещастни на работно място. В това число най-често влизат вашия шеф, фирмената култура или проектите, върху които работите.

2) Започнали сте да броите дните, в които се прибирате вкъщи на ръба на силите си и се чувствате изтощени както физически, така и психически. След няколко месеца на преброяване и анализи осъзнавате, че дните в които се чувствате ужасно, са много повече от тези, в които се чувствате заредени с енергия и вълнение.

3) Манипулират ви да мислите, че никога няма да намерите по-добро работно място.

4) Когато споделяте вашите недоволства от работата, единственото нещо, което ви се предлага в замяна, са повече пари.

Ако поне две от тези точки ви звучат познато, то значи е време да потърсите подкрепа от вашите близки и приятели и да започнете да търсите нова работа.

....................

Лаура Гарнет за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Управление