нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 излишни въпроса на интервю за работа

Снимка: Shutterstock

Когато ви предстои да наемете нов служител, искате да се уверите, че ще намерите правилния човек за работата. Обстойното интервю за работа е един от най-добрите начини да опознаете по-добре кандидатите за работа. Важно е обаче да внимавате с въпросите, които задавате, тъй като много от най-често срещаните от тях всъщност се отразяват негативно на представянето на кандидатите за работа и им пречат да разкрият пълния си потенциал.

Неправилно подбраният въпрос може да раздразни и дори обиди кандидата за поста. Ново проучване на Resume.io, в което са взели участие 2000 американци, хвърля светлина върху най-лошите въпроси, които един мениджър може да зададе на потенциален служител.

Ето 5 от тях:

„Имате една минута да ме убедите да купя този молив. Давайте!“

Интервютата за работа са достатъчно стресиращи и без подобни напрягащи задачи. Според проучването 13% от кандидатите за работа считат този тип предизвикателства за най-лошата част от интервюто за работа.

Идеята е ясна.  Искате да принудите кандидата да покаже бърза мисъл и добри маркетингови умения без предварителна подготовка. Има хора, които могат да се справят безпроблемно с подобно предизвикателство, но съществуват не по-малко супер талантливи служители, които могат да бъдат парализирани от такава задача, особено ако не кандидатстват за позиция, която е свързана с продажби.

В крайна сметка това няма да ви помогне да намерите най-добрият кандидат, а просто ще усложни целия процес по неговото търсене. Ако искате да зададете някакъв въпрос, който да разкрие креативни потенциал на кандидата за работа и способността му бързо да намира решения на проблеми, то е по-добре да дадете реален пример от вашата работа и да споделите достатъчно информация за конкретната ситуация, за да може той да ви предложи адекватно решение на вашия проблем.

„Къде се виждате след 5 години?"

Задаването на въпрос за бъдещите планове на човек изглежда като нещо нормално и логично, но в действителност това кара много хора да се чувстват неудобно. 11% от анкетираните в проучването на Resume.io не харесват този въпрос. Кандидатите за работа може да не искат да говорят за дългосрочните си цели, особено като се имат предвид специфичните очаквания, които много мениджъри имат за амбициите на своите служители.

Интересен факт е, че този въпрос се задава много по-често на жени, отколкото на мъже, което най-вероятно се дължи на факта, че много компании не гледат с особено добро око на потенциална бременност. Подобна неравнопоставеност може да бъде изключително демотивираща за талантливи кандидати, които се страхуват, че могат да бъдат дискриминирани заради житейските си избори.

„Защо трябва да ви назначим?"

Това е фундаменталният въпрос, който стои зад всяко интервю за работа, но когато бъде зададен директно на кандидата за позицията той може да създаде излишно напрежение и стрес. 12% от кандидатите за работа не са фенове на този въпрос.

Подобно на предходния въпрос, проучването показва, че това питане много по-често бива отправяно към жени. Това предполага, че техните възможности и компетентност се поставят под въпрос и трябва да бъдат доказвани с някакви специфични примери.

Този въпрос може да бъде приет като враждебен от кандидатите за работа, особено ако те са наясно с факта, че мениджърите не го задават на всички.

„Можете ли да разкажете за случай, в който сте се провалили?"

Това друг въпрос-капан, на който 8% от анкетираните в проучването биха предпочели да не дават отговор. Хората искат да се представят в най-добрата си светлина, така че даването на отговор на подобен въпрос без разкриването на нежелани недостатъци е много трудно.

Има начини, по които харизматичните кандидати могат да обърнат този въпрос и да представят свое качество като недостатък, но това никога не е отговорът, на който се надяват мениджърите. Така в крайна сметка всичко опира до добре познати клишета и неискрени изказвания.

Да карате хората да говорят за своите провали не помага на никой. Вместо това, трябва да им зададете конструктивни въпроси за предизвикателствата, които са преодолели, и за това какви уроци са си извлекли от тях.

„Защото искате тази работа?"

Това е друг въпрос, който на пръв поглед изглежда напълно нормален и лесен за отговаряне. 8% от респондентите в анкетата предпочитат да не говорят за своите мотивации.

Хората не обичат заниманията им да бъдат гледани под лупа, особено ако те са по-скоро функционални и монотонни, отколкото вдъхновяващи. Всички имаме сметки за плащане, но това не е отговор, който би впечатли потенциален работодател.

В крайна сметка, не е важно какво кара човек да избере дадена позиция. По-важното е колко усилия е готов да вложи в работата си и с какво може да допринесе за успеха на вашата компания.

.........

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Управление