нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мъченикът в офиса

Снимка: Shutterstock

Ако имате чувството, че вашата работата е завладяла целия ви живот, но същевременно с това отказвате да отпуснете юздите, да намалите работния товар и да отделите малко време за почивка, то трябва да се запитате, защо поддържате този нездравословен ритъм на работа. Ако отговорът на този въпрос не е свързан с желанието ви да постигнете някаква конкретна цел, а със страха от това, че ако не полагате допълнителни усилия в работата ще бъдете приет като лесно заменим служител, то има голям шанс несъзнателно да сте поели ролята на „мъченика на работното място“.

Подобно на работохолиците, мъчениците са служители, които работят до припадък, защото мислят, че те са единствените хора в компания, които могат да изпълнят правилно дадена задача(и се надяват, че шефът им ще оцени този факт). Те вярват, че са прекалено ценни за компанията, за да могат да си позволят да имат свободно време и почивка.

Макар да има изобилие от доказателства, че мъченичеството не е полезно за вашето здраве, заплащане или пък за отношенията ви с вашите колеги, проучване на Project: Time Off показва, че 39% от служителите искат да бъдат приемани за мъченици в работата от техните шефове.

Ако дори един от изброените по-долу фактори е характерен за вашето професионално ежедневие, то има голяма да сте се превърнали в мъченик в работата.

1. Стараете се винаги да бъдете на разположение на вашия ръководител

„Мъчениците в работата чест бъркат амбицията с времето, което прекарват в офиса, и с идеята, че трябва да бъдат на разположение на своя шеф 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.“, казва Рой Коен, коуч от Ню Йорк и автор на „The Wall Street Professional's Survival Guide“.

Ако изпитвате постоянна нужда да демонстрирате пред шефа и колегите си, че работите повече от всички други, трябва да знаете, че всъщност вредите на кариерата си, защото създавате у другите нереалистични очаквания, които рано или късно няма да можете да покриете.

2. Постоянно се чувствате изтощени и стресирани

В проучването на Project: Time Off study, мъчениците са по-склонни да отговарят, че се чувстват стресирани на работното място, отколкото другите служители. Тъй като те обикновено жертват личните си физически, емоционални и психически нужди в името на продуктивността в работата, мъчениците страдат от по-високи нива на стрес, които допринася за по-лошо здраве, прегаряне и чести проблеми с процеса на вземане на решение. Стресът може да се прояви под формата на главоболие или безсъние.  

„Истината е, че мъчениците в работата много често изглеждат видимо нездрави, като в повечето случаи външният им вид отразява реални физически и психически проблеми“, казва Коен.

3. Нямате голяма вяра в способността на вашите колеги да си вършат работа

Ако една от причините работата ви да е толкова натоварена и трудоемка е факта, че вие всъщност изпълнявате задачите и на ваш колега(а може би двама или трима), то най-вероятно сте поели ролята на мъченика в офиса. Трябва да прецените защо сте затрупани с работа и дали проблемът се дължи на вашите собствени решения. Едно е да имате допълнителни ангажименти, тъй като шефът ви все още не е успял да намери заместник на ваш колега, който е напуснал миналия месец, а съвсем друго е да работите по задачи, за които отговаря някой друг.

Мъченикът в работата вярва, че той е единствения човек, който може да изпълни задачите, които са му възложени, и че същевременно с това може да се справи и чуждите задачи по-добре от хората, които отговарят за тяхното изпълнение.

4. Мислите, че търсенето на помощ ви кара да изглеждате некомпетентни

Кога е бил последният път, когато сте искали някаква помощ от вашия шеф или от някой колега? Ако не можете да си спомните, то това не добър знак. Според проучването Project: Time Off study, мъчениците в работата получават по-малко помощ и подкрепа от останалите служители, дори и когато имат голяма нужда от нея.

Най-вероятно свързвате търсенето на помощ с мързеливост или некомпетентност. А може би си мислите, че имате нещо да доказвате и че най-добрият начин да го направите е като посрещате всичко с усмивка и без оплаквания. И в двата случая грешите. Всъщност, вие сте на път да се удавите, докато упорито отказвате да изпратите сигнал за SOS. Това може да накара шефа ви да си помисли: „След като той може да се справи с всичкия този товар толкова лесно, защо да не му дадем още?“. Освен това, ръководителите уважават хората, които поставят качеството на първо място и осъзнават факта, че вършенето на твърде много неща едновременно неизменно вреди на качеството на крайния продукт.

5. Всички допълнителни усилия, които влагате в работата, не ви се отплащат по никакъв начин

Прекарвате по 60 часа на седмица в офиса и не сте си взимали дори един почивен ден през последните години. Чувствате ли се щастливи? Занимавате ли се с това, с което искате? Някои изразил ли е признание за вашата работа? Получили ли сте повишение през последната година, което да отразява вложения от вас труд и жертвите, които сте направили в името на вашата работа?

Проучването на The Project: Time Off установява, че допълнителните усилия, които мъчениците влагат в работата, в повечето случаи не водят до получаване на по-високо заплащане в сравнение с хората, които имат нормално работно време и си взимат редовни почивки.

За това е важно да погледнете от критичен ъгъл на резултатите от вашите свръхусилия. Ако всичката кръв, пот и сълзи не ви носят дивидентите, които сте очаквали, то това означава, че имате сериозен проблем. На всичко отгоре, вашите колеги най-вероятно не гледат с добро око на прекомерният ви работохолизъм.

„Когато изглежда, че прекарвате повече време на работа от всички останали, а същевременно с това не сте постигнали много повече от тях, може да си изградите репутацията на некомпетентен и неспособен служител“, казва Коен.

..................

Рене Башер за Monster.com

още по темата
още от Управление