Затвори

Време ли е за промяна?

Снимка: Shutterstock

В миналото беше напълно нормално човек да започне кариерата си в една компания, да прекара там няколко десетилетия, да се изкачи по професионалната стълбица и да стигне до водеща позиция, на която да остане до края на своята кариера.

Днес изкачването на професионалната стълбица се свързва с преминаването от компания в компания, като повечето хора не се страхуват да експериментират и да продължават развитието си на ново място.

Смяната на работното място обаче не е лесна, особено когато сте достигнали висока позиция във вашата компания. Колкото по-високо се изкачвате, толкова по-малка става вероятността да си намерите сравнима позиция в друга организация, което от своя страна означава, че може да ви се наложи да прекарате още няколко години на същото работно място.

Понякога е трудно да разберем, дали изпитваме временно отегчение от работата или имаме нужда от пълна промяна на обстановката. От Monster.com са потърсили мнението на няколко експерта за знаците, които показват, че е време да смените работното място.

1. Всеки ден чувствате тревожност и безпокойство

Когато мразите, това което правите, вие не сте полезен нито на компанията, нито на себе си. Така че, ако постоянно се чувствате напрегнати и разтревожени на работното място, не отписвайте проблема като част от работата.

„Ако единственият начин да облекчите стреса е да мислите за ваканция и за далечното бъдеще, когато един ден ще сте щастлив, това е ярък знак, че сте готови за промяна“, казва Нанси Коласърдо, житейски треньор и писател от Ню Джърси.

2. Превръщате се в най-лошото си Аз

С течение на времето, натрупването на стрес, свързан с работата, може да ви накара да започнете да се държите по начин, с който не бихте искали да бъдете запомнени.

„Колкото по-неудовлетворени сте от настоящата си професионална роля, толкова по-къс става вашия фитил. Не след дълго ще усетите, че вашето поведение не отговаря на характера ви и че се излагате“, казва Никол Ууд, основател на коучинг компания Ama La Vida.

3. Налага ви се да правите компромис със вашите ценности

Възможно е компанията, в която сте започнали работа, да се е променила коренно с времето, или пък самите вие да сте придобили нови приоритети и интереси. Ако работата ви е в конфликт с вашите ценности, емоционалното и физическо напрежение рано или късно ще започне да взема своите жертви.

„Ако наистина обичате да прекарвате време с вашето семейство, но работите на позиция, която изисква от вас постоянно да пътувате и да пропускате празници, бързо ще намразите работата си. Ако цените високо иновациите, а работите в компания, която предпочита да играе на сигурно и да не рискува с нови идеи, няма как да не останете разочаровани“, казва Ууд.

4. Прекарали сте повече от десетилетие в тази компания

„След повече от 10 години прекарани на едно място, човек започва да губи своята оригиналност и гъвкавост. Ставате прекалено предан на начина, по който сте свикнали да правите нещата“, казва Нанси Халпърн от  KNH Associates в Ню Йорк.

Най-големият риск от това да останете прекалено дълго време на едно място е, че уменията ви да намерите друга работа и да се представите добре на интервю стават ръждясват до такава степен, че не можете да продължите, дори и да искате.

5. Ударили сте тавана

От вас зависи да развивате кариерата си и да търсите подкрепа от по-висшестоящи мениджъри.

„Ако чувствате, че не сте инвестирани в личното си развитие или че не намирате подкрепа за вашите инициативи, нещата са в застой. А може би, пред вас просто не се откриват възможности да постигнете успеха, за който работите.“, казва Ууд.

Същото ваши и за ситуацията, в която заплатата ви е останала без промяна в последните 18 до 24 месеца. Ако след този период все още не сте получили повишение, най-добре е да потърсите работа на друго място. Новите позиции често идват са свързани с увеличение на заплащането.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.72502
0.579703
CNY
10
2.49404
4.00956
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18346
0.457989
RUB
100
2.5461
39.2758
USD
1
1.717
0.582411