Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Не, не очаквайте това от мен!

Снимка: Shutterstock

Връзката, която ще изградите с вашия шеф, може да бъде една от най-важните в живота ви. В крайна сметка всички имаме шефове (дори основателите на компании отговарят пред борд на директори), така че е добре в тяхно лице да имаме приятели или поне хора, които ви подкрепят.  Ако обаче отношенията ви са по-обтегнати обаче, то най-малко трябва да се научите да работите с него, без взаимно да си пречите. Какъвто и да е случаят, в отношенията ви задължително трябва да има граници.

30-годишният ми опит в бизнеса ме научи, че има неща, които никога няма да позволя да ми бъдат налагани от моя шеф, и неща, които никога не бих искал и очаквал от моите подчините. Макар че  шефът ви (и компанията) заслужават вашата честност, професионализъм и отговорно отношение, има много други неща, които в никакъв случаи не му дължите. Ето няколко решителни момента във вашата кариера, в които може да си позволите да опонирате на вашия шеф.

1. Когато от вас се очаква да сте постоянно на линия

Трудно е да запазите неприкосновено личното си пространство и време, когато вашият шеф и/или колеги са винаги онлайн и постоянно държат имейла си отворен. Това прави изключително трудно създаването на граници между работата и личния живот.

Затова е важно да знаете, че вие не дължите на шефа си постоянна връзка. Никога! Не му дължите бърз отговор на среднощните имейли. Не му дължите обратно обаждане, когато ви се обажда по време на вашата ваканция. Най-вероятно ще ви се наложи да проведете труден разговор, в който да му обясните, че се нуждаете от лично пространство, за да се разтоварите от натрупаното през работния ден напрежение, но може да сте сигурни, че това ще си заслужава.

2. Когато от вас се търси обяснение защо искате отпуск

От едната страна е вашата работа, а от другата личния ви живот. Понякога двете се пресичат и вие трябва да намерите начин да постигнете баланс между тях. Същото важи и за вашият шеф. Истината е, че повечето ръководители не се интересуват и не очакват от вас да им обяснявате причините за вашето отсъствие. Много по-често именно служителите са тези, които си мислят, че дължат на шефовете си някакво обяснение. Не, нямате такова задължение

3. Когато от вас се очаква да бъдете безгрешни

Голяма lrkd тук носят самите служители. Макар че съществуват шефове перфекционисти, които не приемат нищото друго освен безгрешно и отлично представяне, повечето хора разбират, че подобни очаквания са нереалистични и дори вредни. По-често срещано очакване сред шефовете е това, че вие трябва да се учите от грешките си. Така че спрете да преследвате недостижимото резултати и да се самолинчувате за всяка малка грешка. Вие не дължите на шефа си перфекционизъм, дължите му старание и предотвратяване на повторно допускане на същите грешки.

4. Когато ви се налага да жертвата физическото и психическото си здраве в името на работата

Няма толкова важна работа, за която да си струва да жертвате вашето здраве, така че спрете работите до късно всеки ден, да пропускате обяд, мислейки че така вършите повече работа и да отделяте само 4-5 часа за сън, защото имате допълнителни задачи, които вършите от вкъщи. Не правете компромис с едно от най-важните права, които имате – да се грижите за себе си.

5. Когато от вас се очаква винаги да се съгласявате с вашия шеф

Ръководителят ви не винаги е прави и вие не сте длъжни да се съгласявате с всичко, което той казва. Напълно нормално е да изразявате несъгласие по тактичен и уважителен начин и да представите вашата гледна точка. Ако има нещо, което дължите на шефа си в този случай, то това е искреното ви мнение, дори и то да противоречи на неговото.

6. Когато от вас се очаква безусловна лоялност

Това не означава, че е ОК да се държите двулично с вашия шеф и да сте готови да му забиете нож в гърба, когато пред вас се открие възможност. Това означава, че сте свободни да потърсите друга работа, когато смятате, че имате нужда от промяна или че настоящето ви работно място няма какво повече да ви предложи.

7. Когато вашата самооценка се базира на мнението на шефа ви за вас

В този случай трябва да опонирате на себе си. Нито вашият шеф, нит компанията за която работите, могат да определят какъв човек сте виe всъщност. Когато имате постоянна нужда от одобрението на вашия шеф, вие му позволявате да определя стойността ви като човек, а това няма как да завърши добре за вас.

………..

Скот Мауц, автор на „Find The Fire: Ignite Your Inspiration and Make Work Exciting Again”, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Управление