нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

8 архетипа на работата в екип

Снимка: Shutterstock

На пръв поглед изглежда, че има само два начина на работа – командване и сътрудничество. Всъщност, практиката доказва, че съществуват хиляди други начини за екипна работа. Някои от тях са добре известни, други са нови. Съществуват 8 архетипа на работа, които могат да ги обобщят. Никой от тях не е съвършен, но в определени ситуации са ефективни.

1. Наематели и наемодатели

Този вид екипна работа разполага с ограничени ресурси и хората доброволно се захващат с проектите. Ако искате да сте в играта, играете по правилата като всички останали. 

2. Oрганизатор и доброволци

Linux е операционнна система от световна класа, която разчита точно на този тип работа. Компанията продължава да се подобрява благодарение на дейността на хиляди доброволци, които ползват продуктите й.

3. Диригент и оркестър

Екипите може да са съставени от високо образовани, обучени и мотивирани специалисти, те обаче се нуждаят от силно централно управление, което да ги синхронизира.

4. Продуцент и креативен екип 

За разлика от случая с диригента, творческите екипи действат най-добре, когато имат достатъчно свобода.

5. Генерал и войници 

При подходящи обстоятелства този архетип работи добре. Някои големи корпорации се нуждаят от повече контрол, за да достигнат до целите си.

6. Архитект и строители

Понякога организацията е резултат от визията на един човек и мечтата му за превръщане на нещо невъзможно в реалност. Всички останали в екипа също работят за тази кауза.

7. Капитан и тим

Аз съм голям спортен фен, но нито една аналогия не е толкова фетишизирана в американския бизнес, колкото модела на спортния отбор като метафора за бизнеса. Обикновено, това са гъвкави екипи, които могат да се приспособят към различни ситуации, докато отбележат гол.

8. Сенатор и граждани

Тези екипи имат ценности, фокусирани са докато имат лидер, който безмилостно е ангажиран с ценности и по-високи цели от ежедневните задачи.

..........................

Уейн Трумел за Harvard Business Review

още по темата
още от Управление