Затвори

9 знака, че е време да напуснете работа

Снимка: Shutterstock

Колкото по-трудна и взискателна е вашата работа, толкова по-малко контрол имате над това, което правите и толкова по-голям е шансът да страдате от изтощение, хронична умора, лош сън, тревожност и депресия.

Повечето хора прекарват по-голямата част от деня си на работното място. Това означава, че е от изключително значение да прекарвате времето си в добра компания. За съжаление обаче лошият мениджмънт се среща навсякъде, в най-големите компании и най-малкия бизнес. 

Дългото време, прекарано на неправилното работно място, може да нанесе тежки и трайни щети. Ако сте опитали всичко, за което можете да се сетите, за да подобрите нещата и не сте видели никаква промяна, най-вероятно е време да напуснете работата.

Решението да напуснем не се взима лесно. Човек се страхува да не направи грешка, за която ще съжалява през целия си живот.

Добрата новина е, че има няколко ясни знака, който показват, че е време наистина да продължим кариерата си на друго място. Те са следните:

1. Компанията е пред фалит

Според скорошно изследване, около 71% от фирмите в малкия бизнес затварят врати преди края на 10-тата година от тяхното основаване. Ако изпитвате притеснения за рентабилността на вашата компания, има голяма вероятност те да са основателни.

Внимавайте за знаци като: внезапното въвежда на правило, според което трябва да търсите разрешение от вашия мениджър дори за най-малките фирмени разходи, зачестяването на заседанията при затворени врати и внезапното напускане на голяма част от високопоставените мениджъри. Ако изчакате до затварянето на компанията, ще попаднете в ситуация, при която ще трябва да се конкурирате с бившите си колеги за нова работа.   

2. Нямате възможности за професионално развитие

Лесно е да останете на една и съща позиция с продължение на години. Ако обичате това, което правите, има голяма вероятност да започнете да се чувствате прекалено комфортно на работното си място и да решите, че няма нужда да правите каквито и да е било промени. Важно е обаче да не забравяте, че всяка работа трябва да развива вашите умения и да увеличава стойността ви като служители. Ако не научавате нищо нови и просто изпълнявате едни и същи задачи, докато хората около вас получават повишения и работят по специални проекти, значи е време да потърсите работа на друго място.

3. Не сте в течение с последните събития във фирмата

Имате ли чувството, че винаги последни научавате за случващото се на работа? Ако не сте канени на събиранията на екипа, ако рядко се срещате лице в лице с вашия пряк ръководител и никога не сте чували за големия проект, за който всички останали са толкова развълнувани, това би могло да означава, че вашият шеф ви възприема като поредния служител, който просто запълва бюрото, отколкото като ценен сътрудник.

4. Знаете повече от вашия шеф

Може да бъде изключително изнервящо и демотивиращо да работите за някой, който смятате за по-малко квалифициран и знаещ от вас, но истинският проблем е много по-дълбок от това. Ако не вярвате в способността на вашите ръководители да вземат правилни решения за компанията, ще живеете в постоянна несигурност. Още повече, че ако сте прави и шефът ви наистина е некомпетентен, най-вероятно ще се окажете безработни, когато фирмата затъне.

Продължава на страница 2.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 25.09.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 25.09.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.71926
0.581646
CNY
10
2.41586
4.13931
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18712
0.457222
RUB
100
2.52821
39.5537
USD
1
1.66072
0.602148