Затвори

Избирайте внимателно битките с шефа

Снимка: Shutterstock

Колко често ви се е случвало да бъдете на коренно противоположно мнение с това на вашия шеф? Не е никак лесно да прецените каква е най-добрата реакция в тези моменти.  От една страна не искате да навредите на взаимоотношенията си с вашия шеф, но от друга искате да направите това, което смятате за правилно, за да защитите интересите на компанията или на ваш клиент.

Какъв е правилният подход в подобна ситуацията?  Това са няколко доказани стратегии, които ще ви помогнат да изразите вашето несъгласие с шефа по уважителен и конструктивен начин:

1. Потърсете обратна връзка от колега или приятел, преди да се изправите пред шефа

Преди да се обърнете директно към вашия шеф, споделете идеята си с човек, на когото имате доверие, и го накарайте да се постави на мястото на вашия ръководител. Нека той ви зададе въпроси, които да разкрият пропуските и слабостите на вашата идея и да ви помогнат да се подготвите за срещата с шеф.

2. Потърсете мнението на експерт

Уверете се, че вашата идея е подплатена с факти и че може да разчитате на подкрепата на уважаван в компанията експерт, известен с познанията си по темата, по която се готвите да спорите с вашия шеф.  Този човек може да ви представи гледна точка, за която не сте се замисляли преди.

3. Опитайте да убедите някои от колегите си във вашата правота

Организирайте среща с няколко от вашите колеги и им представете вашата идея. Ако не можете да ги убедите във вашата гледна точка, опитайте различен подход или отложете конфронтацията с вашия шеф за известно време. В крайна сметка, ако не можете да убедите колегите си във вашата правота, вероятността да промените мнението на шефа е много ниска.  

още по темата
още от Управление